promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Brazil rémhalat fedeztek fel a Hévízi-tóban, nagy veszélyben van az élővilága

Brazil rémhalat fedeztek fel a Hévízi-tóban, nagy veszélyben van az élővilága

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Újabb inváziós halfaj jelent meg Magyarországon, egyre több van belőlük, ami semmi jót nem jelent.

A klímaváltozás a szemünk előtt alakítja át nem csupán az éghajlatunkat, de az élővilágot is. A látványosan zajló folyamatok mellett, mint a hőmérséklet vagy éppen a tengerszint emelkedése, olyanok is zajlanak, amiket csak akkor vehetünk észre, ha nagyon a dolgok mélyére nézünk.

Ne legyenek illúzióink, Magyarországot is érintik az említett folyamatok, alig néhány napja írtunk a hazánkban megjelenő, súlyos betegségeket terjesztő szúnyogokról, melyek szerte Európában egyre nagyobb gondot okoznak.

Az idegenhonos fajok a vizeinkben is megjelentek, a Hévízi-tóban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai még 2022-ben egy nem beazonosítható halfajtát fedeztek fel, amiről mostanra kiderült, hogy a Brazíliában honos párducmintás vértesharcsa (Pterygoplichthys disjunctivus) az.

A hal vélhetően egy akváriumból került a tóba, a csaknem 60 centis, algaevő harcsára emlékeztető faj ráadásul remekül érezte magát a vízben, és be is fészkeltek a partfalba. A természetvédelmisek a merülés során több száz ivadékot is felfedeztek. Bár a vértesharcsa az emberekkel barátságos, a tóban élő hazai fajokra veszélyt jelenthet.

A Brazíliában és Bolíviában egyaránt őshonos, a Rio Madeira medencéjében és mellékfolyóiban fellelhető faj rendkívül jól alkalmazkodik. Algát és moszatot fogyasztanak, valamint különböző vízinövényeket és elpusztult állatokat. Jelenléte pedig nagyban megváltoztathatja környezete korábbi ökoszisztémáját.

Mint azt a kapcsolódó tanulmányban megemlítették, számos országba betelepítették, ahol inváziós fajként viselkednek, emellett „több helyen megfigyelték, hogy megváltoztatják a víztestekben a táplálékviszonyokat az őshonos fajok kárára, vagyis táplálékkonkurenciát jelenthetnek” – fogalmaztak.

Az inváziós fajok száma folyamatosan növekszik a környéken, veszélyeztetve ezzel a kizárólag a Hévizi-tóban honos törpenövésű pontyot. Aggasztó, hogy a környező vizek faunáját is megváltoztathatják ezek a halak, így aztán a szakemberek nem győzik figyelmeztetni a lakosságot, hogy az akváriumi példányok szabadon engedése szigorúan tilos, és rendkívül meggondolatlan cselekedet. Nem tudhatjuk ugyanis, hogy milyen következményekkel járhat az elszaporodásuk.