promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új állatfaj jelent meg Magyarországon: Horvátországból költözött be az eddig számunkra ismeretlen állat
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ránézésre nagyon ijesztőnek tűnik, mutatjuk mit kell tudni róla.

Magyarország nagyon színes növény és állatvilágnak ad otthont, elképesztően széles palettája van a nálunk őshonos és a később betelepült állatoknak. Most egy újabb, eddig itthon nem megtalálható állatfajról számoltak be, ez pedig a kaliforniai lopódarázs, más néven Chalybion californicum. Kifejezetten felismerhető külsejű rovarról van szó, ugyanis a természetben egyedülállóan metálkék színben pompázik: semelyik másik rovarral nem összetéveszthető. A faj Észak- és Közép-Amerikában volt elterjedt, Mexikótól Kanadáig több feljegyzést is készítettek róla, Európában Eddig azonban csak Olaszországban és Horvátországban volt fellelhető.

Egyik közeli rokona már korábban megjelent Magyarországon, ez az acélkék lopódarázs, más néven Chalybion femoratum, kinézetük nagyon hasonló, azonban ennek a lábán vöröses sáv található.

Kinézetéről megoszlanak a vélemények, van, aki teljesen feketeként írja le az új fajt, ez alapján elképzelhetőek különböző színvariációk is. Különös és ijesztő kinézete ellenére ránk nem jelent veszélyt, tápláléka főleg pókokból áll, emberre (hacsak nem érzi magát veszélyben) nem támad. Lakóhelye meglévő üregekből, odúkból áll, ebbe fészkel bele.

A fullánkos hártyásszárnyúak csoportjába tartoznak és magányos életmódot élnek, sok már rovarral ellentétben nem falkában tanyáznak. Nevét alakjáról kapta, mely a lopótökre emlékeztet, hosszú, karcsú, vékony potrohuk nagyin jellegzetes, olyannyira, hogy ezt választották legjellegzetesebb tulajdonságuknak is. Külön kiemelik a cikkben, hogy nem a mások tulajdona iránti tiszteletlenség befolyásolta a névadást. Nagy testű rovarokról van szó, 1,5-3 centiméteresre nőnek meg, így kifejezetten tiszteletet parancsoló a méretük.

Egyre több nem őshonos faj jelenik meg hazánkban, korábban már írtunk egy idegen kullancsfajtáról, melynek a tulajdonságait még ma is kutatják, de a tavalyi évben megfigyelték nálunk az ázsiai lódarazsat is.

Amennyiben szeretnéd a természetben is látni az új fajt, illetve annak otthonát, úgy azt a videóra kattintva megteheted:

Forrás: Turista magazin

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás