promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már Magyarországon is elterjedt a halálos betegségeket okozó rovar, esélyünk sincs menekülni előlük
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ázsiából érkeztek és többé már nem fognak eltűnni a kontinensről.

Szerte a kontinensen egyre több invazív faj jelenik meg, az idegenhonos élőlények földön, vízen, levegőben is elterjedtek, legtöbbször pedig a klímaváltozás, valamint az emberi beavatkozás áll a háttérben.

A tigrisszúnyog is ezért jelent meg többek között Magyarországon is, az elmúlt években pedig teljesen elterjedt, és ma már felülmúlják az őshonos fajokat is a szúnyogpopulációt tekintve. Felismerésük egyszerű, csíkos mintázatuk jelzi, hogy nem a jól megszokott vérszívókkal van dolgunk.

Azonban a megjelenésük a legkisebb probléma, az igazi baj ott kezdődik, hogy számos nagyon súlyos betegséget, így a dengue-lázat, a sárgalázat, illetve a nyugat-nílusi lázat is képes hatékonyan terjeszteni.

Nem ő az egyetlen jelentkező

A tigrisszúnyognak nagyjából 30 év kellett, hogy – főképp a kereskedelem hatására – Európa tucatnyi országában megvesse szárnyait. Azt mondani sem kell, ahol ez sikerül, ott esélytelen kiirtani, legfeljebb gyéríteni lehet. Illetve megszüntetni a keltetőhelyeket – ebben mi magunk is tudunk segíteni, ha a ház körüli nagyobb esővízgyűjtő edényeket lefedjük, a kisebbeket pedig felszámoljuk.

Ám egy másik igen veszélyes faj, az egyiptomi csípőszúnyog is egyre több helyen tűnik fel, az éghajlatváltozás pedig csak segíti az elterjedését. Ez a fertőzött vérrel szintén eredményesen képes terjeszteni a dengue-lázat, a Zika-vírust, a mayaro vírust, valamint a chikungunya-lázat és a sárgalázat.

A dengue-láz és a nyugat-nílusi láz is növekvő esetszámokat mutat a kontinensen, ami azt jelenti, hogy a behurcolt esetek után ma már egyre több a helyi fertőzés, melyet a növekvő invazív szúnyogpopulációk nagyban elősegítenek.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a dengue-láz a világ csaknem 100 országában fordulhat elő, és csak tavaly hatmillió megbetegedést regisztráltak, melyből 7000 bizonyult halálosnak.

Forrás: Origo

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás