promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszélyes kullancsfaj jelent meg Magyarországon, ezekre a tünetekre kell most nagyon odafigyelni!
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy nagyon veszélyes kullancsfaj jelent meg Magyarországon. A Hyalomma kullancs gyorsan és horrorisztikus módon támad. A kutatók most a lakosság segítségét kérik az új faj feltérképezéséhez: ez az első lépése annak, hogy időben és hatékonyan tudjunk reagálni a veszélyre, így tehát érdemes azonnal jelenteni, ha találkozol egy példánnyal.

A szélsőséges időjárási jelenségek és a globális felmelegedés miatt olyan idegenhonos növények, állatok is megjelenhetnek, amelyek bajt hozhatnak az emberiség fejére. Ilyen például a Hyalomma kullancs is.

A vérszívóknak kiváló a látásuk, nagyok, gyorsak, képesek üldözni áldozatukat, emellett pedig a krími-kongói vérzéses láz kórokozójának vektorai. A betegség egyes gócpontokon 30 százalékos halálozással jár

– írja a 24.hu.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ELKH ÖK) a lakosság bevonásával indított nagyszabású projektet Kullancsfigyelő néven, amelynek célja a Hyalommák hazai elterjedésének feltérképezése. Az inváziós szúnyogokra koncentráló Szúnyogmonitorhoz hasonlóan ez az alapja a potenciális veszélyt hordozó élősködők megfigyelésének, vizsgálatának azért, hogy egy lépéssel előttük járjunk, és alkalomadtán időben, hatékonyan tudjunk reagálni. 

A klímaváltozással járó enyhe telek lehetővé teszik, hogy a mérsékelt égövre véletlenül eljutó egyedek túléljenek és esetleg megtelepedjenek. Felnőtt Hyalomma példányokat találtak már Németországban, Csehországban, Svédországban, és egy esetben hazánkban is kimutatták.

 Amennyiben egy fertőzött Hyalomma kullancs fúródik az emberbe, a panaszok 1–13 nappal a fertőzés után jelennek meg, a következő tünetekkel:

- ingerlékenység

- magas láz (akár hetekig is fennállhat)

- hátfájás

- ízületi fájdalom

- gyomorfájás

- gyengeség 

- vörös szem és torok, valamint kipirult arc

- súlyos esetekben sárgaság

- a betegség előrehaladtával gyakori orrvérzések és véraláfutások

Hazánkban 20–30 kullancsfaj őshonos, közülük 5–6 akaszkodik ránk vagy háziállatainkra (emberre a leggyakrabban, az esetek 95 százalékában a közönséges kullancs „támad”). Koránt sem biztos, hogy találkozni fogunk Hyalomma kullanccsal, ám fontos, hogy segítsük a kutatók munkáját a veszélyes faj megismeréséhez. 

Ezek a Hyalomma kullancsok legfontosabb jellemzői:

Testük a félcentis méretet is meghaladhatja, négy pár lábuk pedig ugyanilyen hosszú: olyan gyorsan futnak, mint egy hatalmas hangya.

Az Ökológiai Kutatóközpont azt kéri mindenkitől, hogy az idei kullancsszezonban talált példányokat a megszokottnál tüzetesebben figyelje meg, és amennyiben úgy gondolja, Hyalomma egyedet talál, jelezze – az azonosításról és a beküldés módjáról a Kullancsfigyelő weboldalán talál meg minden információt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás