promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rémisztő, 15 méteres kígyószörny támadhatta meg a pilótát, története bejárta a világot
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Senki sem szeretne egy ilyen hatalmas szörnyeteggel találkozni.

A kriptozoológia, a rejtélyes és még hivatalosan el nem ismert állatok tudománya, számos hihetetlen esetről regél a borzongani vágyó emberek számára. Az egyik legbámulatosabb közülük a Kongói esőerdőben élő óriási, 15 méteres kígyó legendája. Ez a rémálmokba illő lény sokak fantáziáját megmozgatta, akik azzal együtt, hogy hivatalosan soha nem igazolták a létezését, a szívük mélyén mégis reménykednek abban, hogy valóságos lehet.

Remy Van Lierde, a második világháborúban a belga légierőben szolgált ezredesi rangban. A tapasztalt veterán 1980-ban egy brit televíziós műsorban, az Arthur C. Clarke által vezetett Mysterious World-ben számolt be arról, hogy 1959-ben, miközben helikopterrel repült a belga ellenőrzés alatt álló Kongó Katanga tartománya felett, megdöbbentő találkozásban volt része. A civilizációtól távoli vidéken egy hatalmas, zöldesbarna kígyóra bukkant. Van Lierde, mint tapasztalt pilóta, azt állította, hogy a levegőből is nagyon jól meg tudja ítélni a földön található dolgok méretét.

Így fogalmazott:

„Azt mondanám, hogy a kígyó, amit ott láttam, közel 15 méter hosszú volt”

Azt állította, hogy a helikopterrel 9 méterre megközelítette a kígyót, amely ekkor körülbelül 3 méter magasra emelte a fejét, és a helikoptert szemügyre véve nagyon úgy tűnt, mintha támadásra készülne.

Elmondása szerint jól láthatta a fejét, amely akkora volt, mint egy nagyobb ló és hatalmas háromszög alakú állkapoccsal rendelkezett. Az esetet követően sokáig az az érzés motoszkált benne, hogy ha még egy kicsivel közelebb ereszkednek a szörnyeteghez, akkor nem úszták volna meg ilyen könnyen a veszélyes találkozást.  

A tapasztalt pilóta állítása szerint fényképet is készített a nem mindennapi esetről, de sajnos az általa bemutatott fotó fekete-fehér volt, és kissé homályos. Mint a légierő köztiszteletben álló veteránját, Van Lierdét sokan megbízható forrásnak tartották, akiről nem feltételeznék, hogy hazugságokkal próbálna hírnevet szerezni magának. Ettől függetlenül nagyon kétségesnek tűnik, hogy ez a mitikus kígyó ilyen hosszú időn keresztül teljes titokban élhetne a Kongó-medencében és még senki más ne akadt volna a nyomára.

A legnagyobb ismert kígyófaj, amely a területen él, az sziklapiton (Python sebae). Méretük általában meghaladja a 3 métert, különösen méretes példányai pedig elérhetik a 6 méteres testhosszt is. Ezek is félelmetes lények, de nem is említhetőek egy lapon a mesebeli kígyószörnnyel.

Érdekes módon nem ez az egyetlen rejtélyes lény azon a környéken. A másik, több beszámolóban is előkerült lény a mokele-mbembe, egy különös mocsári szörny, amely a beszámolók szerint nagyon hosszú nyakkal rendelkezik, így egyesek szerint a dinoszauruszokra hasonlít. Természetesen bizonyíték ennek a létezéséről sincsen és vélhetően a gigantikus csúszómászóhoz hasonlóan csak a dzsungelt járó emberek élénk fantáziájának köszönhetik létüket, akik egy nagyon is hétköznapi élőlényt tévesztettek össze a sűrű erdőben, a látni kívánt képzeletbeli lénnyel.

A Kongói esőerdőben bujkáló óriási kígyó legendája valószínűleg csak egy mese, de a kriptozoológia világában még a legabszurdabb történeteknek is jut hely. És ki tudja, talán egy nap valóban rábukkanunk egy olyan kígyóra, amelyet még nem ismertünk. De addig is, marad a legendák és a mesék világa, ahol a lehetetlen is lehetséges.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás