promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Húsra éhes ragadozóvá vált egy falánk növény, most megfejtették különös viselkedése okát
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A hagyományos táplálkozás híve, de ha nincs más lehetőség, felszínre tör a gyilkos énje.

A természet csodálatos világában kitüntetett hely jut a növényeknek. Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy csak az állatok rendelkeznek igazán érdekes és megdöbbentő tulajdonságokkal, azonban ez távol áll az igazságtól. Valójában a növények legalább annyira különlegesek és akadnak olyan képviselőik, amelyek igazán lenyűgöző dolgokra képesek. Néha még a tudósokat is megdöbbentik, mint ahogy tette azt egy aprócska növény a közelmúltban.

A Triphyophyllum peltatum névre hallgató növény már régóta a tudományos érdeklődés középpontjában áll, hiszen valóságos tárháza a különféle emberi egészséget érintő felfedezéseknek. Úgy gondolják, hogy a benne található vegyületek segíthetnek a fertőzések, sőt, akár a rák elleni harcban is. Most azonban egészen más oldaláról is megismerhették. Kiderült, hogy bizonyos körülmények között húsevő módra vált és rovarok révén próbálja átvészelni az ínséges időszakot.

Általában a jól megszokott, mondhatni hagyományos növényi étrendet követi, de a legtöbb növényfajtól eltérően különösen jól tud alkalmazkodni a megváltozott környezeti feltételekhez is. Az átmeneti tápanyaghiányt a ragadós nedveivel csapdába ejtett apró rovarok elfogyasztása révén képes leküzdeni.

A Nyugat-Afrikában őshonos faj gyógyászati jelentőségét a nedveiben fellelhető betulinsavban kell keresni, amely nagyon ígéretes több krónikus betegség és a rák gyógyításában. A világ egyik legfurcsábban viselkedő növénye, valóságos alkalmazkodóművész. Fiatal korában teljes normális, hétköznapi leveleket növeszt, melyek a későbbiekben képesek ragacsos, húsevő csapdákká válni, majd ismét visszaalakulni hagyományos levelekké, illetve olyanokká, amelyeknek kis kampói segítségével fel tud kúszni bizonyos tárgyakra és ott megkapaszkodni.

Sokáig nem tudtak rájönni a szakemberek, hogy pontosan mi váltja ki a növény furcsa reakcióit. Sajnos nagyon nehéz életben tartani az eredeti élőhelyétől távol, de szerencsére a Würzburgi Botanikus Kert üvegházaiban sikerrel jártak, így ott lehetőség nyílik az alaposabb tanulmányozására. Különböző stresszhelyzeteknek tették ki, a reakcióit figyelve. Egyetlen esetben alakított ki csapdaleveleket, foszforhiány esetén. Őshonos élőhelyén, Nyugat-Afrikában a talaj gyakran szegényes bizonyos tápanyagokban, így már jobban érthető különös viselkedése.

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Ezt a csodás mondást Petőfi Sándornak köszönhetjük és bár jeles költőnk aligha ismerhette a húsevő növények varázslatos világát, alighanem őt is lenyűgözték volna ezek a csodálatos élőlények.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás