promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Különös trükkje révén szinte láthatatlanná válik egy furcsa élőlény, az orvostudomány is sokat profitálhat belőle
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A természet valódi csodája ez a lény, ami alaposan feladja a leckét a ragadozóknak.

A természet kifogyhatatlan tárházát tartogatja számunkra a különös élőlényeknek és szinte csodaszámba menő képességeknek. Nem véletlenül tartják úgy korunk szakemberei, hogy alig akad olyan tudományterület, amely ne tudna tanulni és ihletet meríteni a körülöttünk elterülő világ csodáiból. Egy aprócska élőlény igazán különös módját választotta a túlélésnek, képes szinte láthatatlanná válni. A módszer nem egészen úgy működik, mint a Predator filmek esetében, de a valóság nem kevésbé lenyűgöző.

A vadvilág örök szabálya szerint az erősek fennmaradnak, a gyengébbek pedig elbuknak. De a világ ennél szerencsére sokkal bonyolultabb és sokszor nem a puszta erőn, az éles karmokon, vagy a bénító mérgeken múlik a túlélés, hanem olyan trükkös megoldásokon, amelyek segítenek kicselezni a ragadozókat. A Science News Explores cikkében bemutatott üvegbéka valódi feketeöves túlélőművész, olyan képességekkel, melyekből korunk csúcstechnológiás egészségügye is sokat tanulhat.

Ez az aprócska lény méretét és fizikai erejét tekintve a táplálkozási lánc alsó régiójában helyezkedik el, így életét kénytelen a folyamatos fenyegetettség árnyékában élni. Fejlődése során azonban kialakított és tökélyre fejlesztett egy különleges álcázási technikát, melynek segítségével képes tökéletesen beleolvadni környezetébe, szinte láthatatlanná válik ellenségei számára.

A tükörbékák titka abban rejlik, hogy alvás közben a testükben található vörösvértestek 90 százalékának áramlása leáll és erre az időre az állat májában halmozódik fel, amely egy tükörként funkcionáló felület révén képes elfedni a külvilág elől a jellegzetes és figyelemfelkeltő színű sejteket. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy testük alapból szinte átlátszó, könnyű belátni, miért is olyan nehéz felfedezni őket egy zöld levélen üldögélve.

 

A New York-i Amerikai Természettudományi Múzeumban dolgozó Jesse Delia elmondása szerint ez a felfedezés azért is különösen érdekes, mert normál esetben, ha a vér egyes részei csomókban összetapadnak, vérrögök alakulhatnak ki, amelyek az ember esetében akár halálosak is lehetnek.  Ezek az apró élőlények viszont hiába alkalmazzák furcsa trükkjüket akár órákon keresztül, nem keletkeznek vérrögök a szervezetükben.

A természetben még számos példát találhatunk extrém álcázásra képes fajokra, azonban az üvegbéka most tanulmányozott tulajdonsága nem csak az élővilág jobb megértését segítheti, hanem hozzájárulhat fejlettebb gyógykezelések megalkotásához is.

Az álcázás mellett van másik érdekességük is. Az alábbi videó pedig azt mutatja be, amint ez az aprócska béka valódi harcművész módjára veszi fel a küzdelmet az utódjait veszélyeztető ragadozókkal.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás