promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A tudósok is teljesen ledöbbentek: hangosan kiáltozó növényekre bukkantak
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Beszélgető és sikoltó növények sokkolták a kutatókat, akik próbálják megérteni, mi történhetett.

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, tartja a mondás, és bizony sok igazság rejlik benne. A csodálatos virágok varázslatosan kidolgozott szépségének ugyan ki tudna ellenállni? A növények ráadásul nem csupán szemet gyönyörködtetőek, hanem életünk szerves részét képezik történelmünk kezdete óta. A finom és egészséges növényi ételek nem csupán jóleső gasztronómiai kalandokra invitálnak bennünket, de hozzájárulnak a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz is.

Sokan azt gondolják, a növények sokkal egyszerűbbek, mint az állatok és már mindent tudunk róluk. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk, hiszen ezek az egészen aprótól az égbe nyúló óriásokig terjedő élőlények még mindig számtalan meglepetést tartogatnak számunkra. A jobb megismerésük pedig nem csak a környezetvédelem miatt fontos, hanem mert segíthet az éhezés elleni harcban és a spórolásban is.

A Tel-Avivi Egyetem kutatói az IFLSience írása szerint a közelmúltban egészen hihetetlen felfedezést tettek, ami alapjaiban írja át a növényekről alkotott eddigi elképzeléseinket. A mérések szerint ugyanis zöld barátaink is képesek hangokat kiadni. Sőt, nem is egyszerű beszélgetésről van szó, sokkal inkább hangos segélykérésről, amivel a bajba került növények próbálnak jelezni a világnak és talán egymásnak.

A vizsgálatok alapján a 40 és 80 kHz közötti tartományban adnak ki ismétlődő pattogó hangokat, főként amikor a vízhiány miatt elkezdenek kiszáradni, vagy valamilyen sérülés éri őket. Ezek a hangok persze emberi füllel nem érzékelhetőek, de a gépek ki tudják kimutatni, sőt, egyes élőlények is képesek érzékelni, például a lepkék, vagy akár az egerek.

Amikor minden rendben van és a növények „boldogok”, csupán óránként egy kattogó hangot adtak ki, veszélyhelyzetben ugyanakkor ez a szám harmincra, vagy akár ötvenre is emelkedhet.

A hangok létrehozását még sok rejtély övezi. A kutatók egy kavitáció nevű jelenségre gyanakszanak, ami azt jelenti a, hogy a dehidratált növényi szárban a vízoszlop összeomlik, így légbuborékok jönnek létre.

A jövőben szeretnék kideríteni, hogy más élőlények hogyan reagálnak ezekre a jelzésekre nekünk pedig jobb lesz ezentúl nyitott füllel járnunk a kertben, hogy meghalljuk, ha szegény növényeink éppen kétségbeesetten kiabálnak vízért könyörögve.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás