promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló veszélyben az emberiség: gyilkos fertőzés terjed a világban
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Alig ocsúdhatott fel az emberiség az előző járványból, máris a nyakunkon az új halálos kór?

Amióta világ a világ, az emberiség egyik legősibb félelme a kórokozókhoz kapcsolódik. A régebbi korokban persze nem tudták még, hogy miért és hogyan alakulnak ki a halálos, sokszor fél Európát elnéptelenítő járványok, de a tudomány fejlődése erre a kérdésre is megadta a választ. A tudásunk nőtt ugyan, de a félelmeink velünk maradtak és sajnos a veszély is, hiszen az elmúlt időszak hatalmas koronavírus járványa megmutatta, hogy bármilyen fejlett is a modern orvostudomány, még mindig nagy veszélyben vagyunk és a természet az úr.

Alig ocsúdhattunk fel az utóbbi két-három év embert próbáló járványa után, a tudósok szerint könnyen lehet, hogy hamarosan még sokkal veszélyesebb fertőzésekkel kell szembenéznünk. Ráadásul az egyik lehetséges kórság egészen más irányból támadhat, mint azt megszokhattuk.

A LiveScience cikke alapján az utóbbi években egyre gyorsabban kezdett terjedni a világban egy Candida auris névre hallgató halálos, fertőző gomba faj. Elsőként 2009-ben Japánban figyelték meg, azonban sajnos azóta a világ számos országában megjelent már, például az Amerikai Egyesül Államokban, ahol egyre gyorsabban terjed. A Candida auris az élesztők csoportjába tartozik és főleg az idősekre, illetve a legyengült immunrendszerű emberekre jelent veszélyt. A véráramon keresztül az egész szervezetben képes elterjedni. Leginkább a vért, az agyat és a szívet fertőzi meg, három esetből egy pedig halálos végkimenetelű.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ már komoly kockázatú besorolást adott a fertőzésnek. Aggasztónak tartják, hogy az ACP Journalsben megjelent tanulmány szerint 2019-ben 44 százalékkal, 2020-ban 59 százalékkal, 2021-ben pedig 95 százalékkal nőtt meg az új fertőzések száma az előző évhez képest, ami nagyon komoly felfutást mutat.

A terjedés sebességénél is nagyobb gondot jelent, hogy a gomba egyre ellenállóbá válik. A hagyományos gombaellenes szerek többsége már hatástalan ellene és félő, hogy a jövőben tovább erősödik.

A The Last of Us című sorozat lehetséges, hogy megjósolta a jövőt és tényleg egy gyilkos gombafaj fogja az emberiség végzetét jelenteni? Reméljük, hogy nem ilyen sötét jövő vár ránk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás