promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az FBI igazgatója elárulta, hogy ki szabadította a világra a Covid-járványt
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Újabb rossz pont az USA és Kína kapcsolatában, talán rohanunk a rettegett harmadik világháború felé? Reméljük nem, ám az biztos, hogy komoly verbális adok-kapok megy most a két világhatalom között. 

Pár nappal ezelőtt már az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma is megvádolta Kínát, hogy ők szabadították rá a Föld lakosságára a valaha volt legtöbbet emlegetett vírust, a Covid-19-et. Erre reagált úgy a kínai külügy, hogy egyrészt jobb lenne, ha az amerikaiak a saját portájukon vizsgálódnának, másrészt ők ragaszkodnak ártatlanságukhoz. Félreértés ne essék, az USA továbbra is óvatos, és inkább beszél balesetről, semmint szándékos akcióról. 

[[fbi1]]

Most ismét belerúgott a virtuális focilabdába az amerikai fél. Nem más állt ki a csatatérre, mint az a Christopher Asher Wray, aki az FBI jelenleg is regnáló igazgatója. Ugyan a szakembernek elsősorban a hazai terepre kellene figyelnie, mégis hajlandó volt beleszállni Kínába. A republikánus párti, és még 2017-ben, Donald Trump akkori elnök által kinevezett FBI-vezér igyekezte alátámasztani szavait, ám túl sok konkrétummal nem szolgálhatott. 

[[fbi2]]

Nem evett bolondgombát az igazgató, és az egyértelműen szigorúan titkos adataikat és értesüléseiket nem oszthatta meg a nemzetközi közvéleménnyel. Azonban elgondolkodtató, hogy egy még aktív, amerikai vezető ennyire nyíltan kimondta azt, amelyről már évek óta beszél a nagyvilág. Az mindig is egyértelmű volt, hogy a kínai államból, azon belül is Vuhan városából indult ki a világjárvány. Azonban eddig a javarészt elfogadott nézet az volt, hogy a kritikus közegészségügyi állapodnak örvendő helyi állatpiac volt a kirobbantó gócpontja a tragikus, milliók életét követelő pandémiának. Wray szerint nem ennyire volt banális a valódi ok, szerinte a hírhedt helyi víruslaborból szabadult ki a Covid-19 kórokozója:

„Lehetséges elszabadulásról beszélnünk, ami egy kínai kormány által ellenőrzött laboratóriumból történt, amely amerikaiak millióit ölte meg. Ezt a képességet pontosan erre tervezték. Csak azt a megfigyelést tehetem, hogy a kínai kormány, úgy tűnik, mindent megtett annak érdekében, hogy meghiúsítsa és elhomályosítsa az itteni munkát. Azt a munkát, amelyet amerikai kormányunk és közeli külföldi partnereink végeztek. És ez mindenki számára sajnálatos.”

- irányult a vádaskodás az ázsiai kormány felé, amely valóban sokat gáncsoskodott és makacskodott a járvány kirobbanása utáni időszakban. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás