promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Milliókért árulnak egy 50 forintost, akinek ilyen van itthon, gazdag ember lehet egy szempillantás alatt
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez az egyik legdrágább magyar papírpénz, amit idehaza árulnak, őrületes összeget ér.

A papírpénzek és az érmék gyűjtése furcsa hobbinak tűnhet, ám nagyon is különleges, nem csupán azért, mert a numizmatika történelmi szempontból is rendkívül érdekes titkokat rejt, hanem azért is, mert egyes nyomatok vagy pénzérmék komoly értéket képviselnek.

Azt viszont jobb ha már az elején megjegyezzük, hiába régi egy pénz, attól még lehet, hogy csak filléreket ér. Ami viszont valóban ritka, az jó befektetés lehet, idővel ugyanis egyre csak növekszik az értéke, a gyűjtők pedig lecsapnak az ígéretes lehetőségekre.

Ha már ritkaság, nem is olyan régen írtunk a papír kétszázasról, ami alig néhány évig volt forgalomban, és annak az időszaknak az első nyomatai ma már százezrekért kelnek el. A mostani különlegesség igaz régebbi, ám szintén ritkaságnak számít, mostani névértékénél pedig 68.000-szer kérnek érte többet, vagyis csaknem 3,4 millió forintot!

A szóban forgó papírpénz egy 1884-ből, azaz a dualizmus korából származó 50 forint/gulden, amelyet az 1867-es kiegyezést követően vezették be, mint az Osztrák-Magyar Monarchia fizetőeszközét. Alig 25 éven keresztül volt forgalomban, az ezüstalapú pénznemet ekkor váltotta fel az aranyalapú korona.

Igazi ritkaságnak számít, amely ráadásul tökéletes állapotban maradt fenn, a hajtásoknál pedig restaurálták. Egy négy évvel korábbi 100 forint/gulden papírpénz szintén elérhető az aukciós portálon, ezt is a hajtásoknál restaurálták, jelenlegi értékét pedig 2.950.000 forintra tartják.

Érdekesség, hogy a gulden érmék ennél jóval csekélyebb értéket képviselnek, egy 2 guldenesért, amelynek hátulján Ferenc József és Wittelsbach Erzsébet látható, mindössze 95 ezer forintra taksálják. Vannak persze értékesebb érmék is, egy a házassági évfordulójuk tiszteletére készült 2 guldenes 385 ezer mai forintot kóstál a piacon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás