promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt az új magyar pénz, ami ötször többet ér már most, mint a sima forint
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ötször többet ér az új magyar pénz, és az értéke napról-napra csak nő.

Bár a szervezett életmentés már a 19. század második felében megindult Magyarországon - Európában az elsők között -, az Országos Mentőszolgálat csak jóval később, 1948. május 10-én vált egységessé és állami irányításúvá. Az OMSZ alapításának 75. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank forgalomba bocsátotta az új magyar pénzt,

az 50 forintos érme emlékváltozatát, illetve a 15 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét és annak 3 ezer forintos névértékű színesfém változatát.

Az új 50 forintos érme névértékes oldala semmiben sem változott a jelenleg forgalomban lévőkétől, a tematikus oldalon viszont a kerecsensólyom helyett az életmentés szimbóluma, a Konstantin-kereszt látható, kiegészítve Aszklépiosz (a gyógyítás istene a görög mitológiában) tekeredő kígyós pálcájával.

Az 50 forintos forgalmiérme-emlékváltozatát 1 millió példányban bocsátották ki, az új pénzzel a mindennapi vásárlások során bármikor találkozhatunk, szóval érdemes figyelni, hogy mik kerülnek a pénztárcánkba. Sokan vannak, akik gyűjtik ezeket az emlékérméket, és bár most csak 50 forintot ér, később, ha licitre bocsátanak belőle párat, lehet, hogy ennek a sokszorosáért fog elkelni.

A Jófogáson például már el is kezdte valaki értékesíteni a forgalmi érme emlékváltozatát - az értékének közel ötszöröséért, 240 forintért.

(Fotó: Magyar Nemzeti Bank)

A 15 ezer forintos névértékű ezüst, valamint a 3 ezer forintos névértékű színesfém emlékérmék semmiben sem tér el a sima emlékérmétől, csupán az értékjelzésük. Mindkettőből 5-5 ezer darab készült.

A Magyar Nemzeti Bank azt közölte, hogy az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az "Országos Mentőszolgálat" ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg május 10-e, szerdától az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (5. kerület Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában.

(Fotó: Magyar Nemzeti Bank)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás