promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jön a 30 ezer forintos: az új magyar fizetőeszközön az egyik legnagyobb történelmi személy lesz rajta
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rögtön húsvét után, április 11-én kerül forgalomba az új magyar pénz, a 30 ezer forintos.

Korábban többször is arról érdeklődtek a Magyar Nemzeti Banknál, hogy várható-e a jelenlegi legmagasabb értékű magyar bankjegy, a 20 ezer forintosnál nagyobb fizető eszközünk, de mind ez idáig azt mondták, hogy nincs tervben ilyen jellegű változás a hazai pénzeknél.

Ettől függetlenül sokan találgattak már róla, hogy ha valóban forgalomba kerülne egy új bankjegy, akkor arra kinek az arcképe kerülhetne rá. A legtöbben Kossuth Lajost vagy Petőfi Sándort mondták, és utóbbi most be is jött, hiszen április 11-én, rögtön húsvét után érkezik az új magyar pénz, a 30 ezer forintos.

A Magyar Nemzeti Bank a hosszú hétvége után bocsátja ki azt az emlékérmét, ami a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándornak és a 175 évvel ezelőtt kitört 1848-1849-es forradalomnak és szabadságharcnak állít emléket. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nem március 15-én, napra pontosan a forradalom évfordulóján adták ki ezt a pénzérmét, de az április 11-ei dátum sem véletlenszerű választás eredménye; ez a magyar költészet napja.

Az emlékérmét kétféle változatban vásárolhatjuk meg. Összesen 6 ezer darab készült a tükörfényes ezüst verzióból, ami 30 ezer forintos névértéken kerül forgalomba, míg a színesfémből vert, selyemfényű változatból 8 ezer példányt csináltak. Az 52,5 milliméter átmérőjű érmék egyik oldalán Petőfi Sándor arcképe lesz látható, a másikon pedig a Nemzeti dal első sorai.

(Fotó: Bank360.hu)

Az emlékérmék 7500 forintért vehetjük meg, és elméletben érvényes fizetőeszközként is tudjuk majd használni, de nem érdemes ezzel vásárolni. Ezeknek az érméknek az értéke ugyanis idővel csak egyre magasabb lesz, szóval kár lenne egy heti bevásárlásra elszórni. A korábban kiadott 1000 forintos arany, Kodály vagy Zrínyi érmével is lehet fizetni - kijön belőle fél kiló kenyér és egy liter tej -, de ha valaki licitre bocsátaná őket, akár egy autó is tudna venni abból a pénzből, amit kapna értük, ugyanis ma már több millió forintot érnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás