promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kegyetlen romboló az új magyar szupertank, őrületes távolságból képes likvidálni az ellenséget

Kegyetlen romboló az új magyar szupertank, őrületes távolságból képes likvidálni az ellenséget

Borítókép:  honvedelem.hu
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Ráadásul mostantól már itthon is megtanulhatják a kezelését a katonák.

Újabb modern harckocsik érkeztek a Magyar Honvédséghez, két Leopard 2A7HU típusú harckocsi, továbbá egy vezetői oktatójármű érkezett a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A Leopard 2A7HU egy újgenerációs, modern harckocsi, amelyet a német Krauss-Maffei Wegmann vállalat fejlesztett ki, ezen változatát pedig kifejezetten a magyar hadsereg számára tervezték és gyártják.

2028-ig összesen további 31 darab érkezik belőlük, a mostaniakkal együtt pedig már 13-ra bővült az új harckocsik száma a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóaljnál. Az előrefordított löveggel 10,97 méteres tank több mint 3,7 méter széles és 3 méter magas, kezelését összesen négyfős személyzet végzi.

Tűzerejét egy 120 milliméteres Rheinmetall ágyú biztosítja, ami pontos találatot biztosít akár 5000 méteres távolságból is, mozgó célpontok esetén is. Ezen kívül egy 7,62 milliméteres géppuskával és egy 12,7 milliméteres távvezérelt géppuskával, továbbá 16 darab 76 milliméteres ködgránátvetővel is rendelkezik, melyek repeszgránátok kilövését is lehetővé teszik.

A harckocsi erős, többrétegű kompozit páncélzattal rendelkezik. Kiegészítő páncélzatának és védelmi rendszereinek köszönhetően a rakéták és páncéltörő lövedékek ellen is védelmet nyújt. 1500 lóerős motorja 70 kilométer/órás végsebességet képes biztosítani a közel 65 tonnás Leopard 2A7HU-nak, amely emellett kiemelkedő terepképességekkel is bír.

A vezetői oktatójármű érkezésével az eddig Németországban kiképzett harckocsizók felkészítése ezentúl Tatán folytatódhat. A tisztek és altisztek több hónapos szakmai tanfolyamot követően sajátítják el a modern eszközök működését és használatát.