promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magától repül a magyar szuperhelikopter, a honvédség újabb modern eszközöket kapott
Borítókép:  MH Kiss József 86. Helikopterdandár - hivatalos oldal
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ismét bővült a flotta, ezúttal két hipermodern Airbus H225M helikopter érkezett Szolnokra.

2024-et a légierő évének is nevezhetik a Magyar Honvédségnél, hiszen rengeteg új eszközzel bővült és bővül a flotta, az új helikopterek mellett négy Gripen vadászgép beszerzéséről is döntöttek, valamint a kiképzést is modernizálják a kiterjesztett valóság technológiáját alkalmazva.

Mint azt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kifejtette, a francia Airbus és a honvédség együttműködése most újabb két modern H225M típusú helikopter érkezését eredményezte. Az első Airbusokat még tavaly nyáron fogadta a dandár, azóta folyamatosan érkeznek a gépek Magyarországra.

A szolnoki bázison a hétfő délutáni órákban landoló Airbusokról Rolkó Zoltán ezredes, parancsnokhelyettes elmondta, hogy gyakorlatilag nem kellett vezetni, a mintegy ötórás út alatt, míg az országba érkeztek, a le- és felszállást leszámítva nem nyúltak a kormányszervekhez, kizárólag az útvonalat kellett meghatározniuk.

Mint hozzátette, a nagyfokú automatizáltság az igazi különbség az „analóg” típusokhoz képest, emellett kényelmesebb és pilótabarátabb, sokkal több terhet levesz a személyzet válláról, akik így még inkább az egyéb feladataikra koncentrálhatnak.

Ezek a helikopterek a magyar haderőnek a szállítóképességét fejlesztik, valamint támogatják a különleges- és szárazföldi erőknek a műveleteit. Emellett olyan kommunikációs, valamint önvédelmi- és fegyverrendszerrel bírnak, melyek biztonságosabbá teszik a katonák szállítását akár 12-22 fő számára is. Összesen 16 darab Airbus helikopter fog érkezni, ennek a fele jött meg eddig Magyarországra – tette hozzá Dr. Bali Tamás ezredes, parancsnok.

Az új eszközökről videó is készült, melyen már a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterbázisán láthatók:

Forrás: MTI, MH Kiss József 86. Helikopterdandár - hivatalos oldal

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás