promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
MiG-21-es emlékmű épült Pápán
Borítókép:  veol.hu
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

2016-ban kezdték el előkészíteni a pápai MiG-21-es emlékművet, melybe beszállt a honvédség és a pápai önkormányzat is. Azt a gépet állítják ki, mely 1764 órát repült, s ezután Szolnokon oktatási segédletként szolgált a Repülő Műszaki Főiskolán.

Az infopapa.hu arról ír, hogy napokon belül átadják Pápán a MiG-21-es emlékművet.

A MiG-21-es volt hazánk meghatározó, 1962 és 2000 között rendszeresített vadászgépe, így méltóképpen reprezentálja a katonai repülést. A 4605-ös oldalszámú MiG-21 MF 1971-től 1977-ig repült Pápán, majd 1990-ig Kecskeméten. Utolsó repülését 1990. április 4-én teljesítette szolnoki leszállással, ezután Szolnokon, a Repülő Műszaki Főiskolán oktatási segédletként szolgálta a hallgatók képzését. Évtizedeken átívelő szolgálata alatt összesen 1764 órát és 51 percet repült, 2999 leszállással.

Az emlékmű ünnepélyes átadása április 2-án délután lesz, a program ingyenes, mindenkit szeretetettel vár az MH Pápa Bázisrepülőtér.

Az emlékmű ötlete a 47. Harcászati Repülőezred felszámolása idején merült fel először, de források hiányában nem valósulhatott meg egy méltó emlékhely kialakítása. A honvédelmi miniszter engedélyezte és biztosította az 4605-ös oldalszámú MiG-21-es vadászrepülőgép felhasználását, a honvédség készítette elő, festette le és szállította a helyszínre a gépet. A tartószerkezet műszaki terveztetésének és engedélyezésének, felállításának költségeit az önkormányzat fedezte.

A szükséges műszaki átalakításokat és a festést Kecskeméten az MH Légijárműjavító Üzem szakemberei elvégezték; az MH Katonai Közlekedési Központ átszállította a MiG-21-est Pápára. A katonák és kivitelező cég munkatársai 2018. december 9-én helyezték végleges helyére a vadászgépet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás