promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Botrány Délegyházán: 150 millió forintot és életjáradékot követelt magának egy helyi nő a nemes ügyért munkálkodó szervezet nevében

Botrány Délegyházán: 150 millió forintot és életjáradékot követelt magának egy helyi nő a nemes ügyért munkálkodó szervezet nevében

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Gusztustalan visszaélés egy Pest megyei településen, az egész városvezetést átverte a pénzéhes nő, eltussolnák a milliós csalást.

Komoly, nehéz hangvételű levél érkezett szerkesztőségünkben, amely Pest megye egyik településén, Délegyházán esett meg. A levelet a kibontakozóban lévő botrányról változtatás nélkül közöljük:

Fura esetre derült fény Délegyházán egy nyilvános lakossági fórumon. A környéken immáron sokadik új kavicsbánya és egy helyi civilszervezet meghatalmazottja peren kívüli egyezségre törekedett, de ez az egyeztetés igencsak balul sült el. A civil szervezet képviselője feltehetőleg egy merész gondolattól vezérelve, vagy más miatt úgy gondolta, hogy inkább a saját gazdagodására használja ki ezt a remek helyzetet. Röviden és tömören a délegyházi hölgy lazán kért 150 milliót és még 20 évig (azaz majdnem élete végéig) havi 800 ezer forint juttatást a bányavállalattól, de ezt egy másik hölgynek is kérte, sőt kapaszkodjunk meg, ezt még írásba is foglalta. Nos a helyzet elsőre hihetetlennek, akár észbontónak tűnhet, már-már Örkény egyperceseihez hasonlítható tragikomikus történetnek.  

Délegyházán hosszú évek óta gondot okoznak az újabb és újabb kavicsbányák megnyitásai, főleg úgy, hogy egyre többen költöznek ki Budapestről a vidéki hangulatú településre. A hely nyugodt, zöld, békés, de ezt az idillt a kamionok jövés-menése, a bányák okozta zaj bizony a település egyes részein már-már elviselhetetlenül zavaró, sőt mindennapi bosszúságot okoz az itt élőknek. Az egyik helyi civil szervezet a Robinson Környezetvédelmi Egyesület éppen ezért sokszor harcba szállt már, küzd az olyan bányák megnyitása ellen, amely közel van a lakóházakhoz, s ezt jó ideje teszik több kevesebb sikerrel. Természetesen ezen esetekbe az önkormányzat is próbál segíteni a lehetőségeihez képest. Nos úgy tűnik, ezt a lehetőséget használta ki egy helyi hölgy, aki maga is aktívan részt vett ezen Don Quijote csatákban és így sokáig a civil szervezet vezetői is abban a hitben lehettek, hogy jó segítőjük és harcostársuk van.

Azonban lehullt a lepel, s úgy tűnik tévedtek, mert a hölgy bizony inkább saját maga hasznára , boldogulására próbálta fordítani a bányavállalattal való találkozót. Az érintett kavicsbánya kitermelővel, a Lacházi Kavicsbánya Kft.-vel nemcsak szóban, de írásban is közölte a délegyházi hölgy, hogy mi az egyezségnek a feltétele. Nos ebben volt olyan is, ami a civil szervezet akaratával megegyezett, de bekerült a kívánságlistára más is. Az ál környezetvédőnek tűnő hölgy ugyanis szemrebbenés nélkül kért 150 millió forintot, és havi nettó 800 ezer forintot magának és a vele lévő másik hölgynek is, mindezt 20 évig folyamatosan, amelynek infláció követően kell emelkednie. Nos, ezen utóbbi feltételek elsőre még Dévényi Tibi bácsi Három kívánság műsorában is meghökkentőnek tűntek volna, de bizony ezt még maga az ismert DJ sem tudta volna teljesíteni. Az más kérdés, hogy ha tudta volna se tette volna. Feltehetőleg a cég képviselőinek is kitágultak a pupillái és leesett az álluk. Na de hogy egy üzleti, pereskedést megelőző egyeztetésen ezt valaki úgy letegye, nyíltan, s még papírra is vesse?! Több mint elképesztő. Mindez nemcsak bátor, hanem érthetetlen is, hisz ez így bizony súlyos büntetőjogi kérdéseket is felvet, nem beszélve az erkölcsi kérdések tömkelegéről. 

A nem hétköznapi esetről, amit bizonyosan a jogi egyetemeken is majd példaként fognak tanítani egy lakossági fórumon értesült Délegyháza vezetése, ami ki is verte a biztosítékot, pestiesen mondva, mert az elhangzottak után sokan jobbnak látták elhagyni a fórumot. 

Sokan kételkedtek ezen ügy valóságában, még mi is. Éppen ezért az érintett kavicsbánya illetékesét telefonon kerestük meg, hogy ez a képtelennek tűnő, már már Örkény egyperceseihez hasonlító történet valós-e. 

Mi tájékoztattuk az illetékes polgármestert levélben a történtekről, az ügyben többet nem kívánunk elmondani. - nyilatkozta Koprás Márton, a Lacházi Kavicsbánya Kft. részéről. 

Fogtuk a telefont és megkerestük Simon Dénest a délegyházi civil szervezet elnökét is. 

Nem kívánok jelenleg nyilatkozni ebben az ügyben. Az esetet én lezártnak tekintem, az érintett személytől pedig megváltunk . - mondta a Robinson Környezetvédelmi Egyesület elnöke, Simon Dénes. 

Az esetet végig nézve sajnos felmerülnek büntetőjogi kérdések is. A törvény nem határozza meg napra pontosan, hogyha valakinek ilyen a tudomására jut, hány napja van feljelentést tenni. Azonban ezt meg kell tenni, elmismásolni nem lehet, mert az is bajba kerül, aki ezt elmulasztja. Persze az is lehet, hogy a feltehetőleg amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévő ál környezetvédő nagyobb bajba kerüljön. 

Az általunk megkérdezett jogász szerint felmerül olyan dolog az ügy kapcsán, amelyet a hatóságoknak vizsgálnia kell. 

Az egyik a vesztegetés. A a törvények értelmében ugyanis az is vesztegetésnek számít, amikor ígérek, mondok valamit valakinek, de valójában semmit nem csinálok. Ez már vesztegetés a törvény értelmében. De mivel az érintett személy kért is, pénzt, nem is keveset, így a helyzet mondhatni fokozódik, itt már felmerül a csalás is. - mondta Dr. Jován László, ügyvéd. 

Nos az ügyben az is baj, hogy egy civil szervezet nevében járt el a délegyházi hölgy, úgy, hogy arra biztosan nem kérték fel, hogy saját magának kérjen 150 millió forintot és 20 éven keresztül havi 800 ezer forintot. Mindez a Robinson Környezetvédőinek kellemetlen eset, sőt az eddigi hírnevük is megcsorbult a történtek miatt. Nagy kérdés már az is, hogy vajon a civil környezetvédők így miképp tudják majd folytatni eddigi csatáikat és mennyire maradtak hitelesek, köszönhetően az ál-segítőjüknek.

Csákány T.