promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vérlázító csalás terjed a Vodafone nevében, mutatjuk, milyen üzenettel próbálkoznak a szélhámosok
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megint át akarják verni a magyarokat, ne dőljünk be a csalók piszkos trükkjeinek!

Szinte nap sem telik már el úgy, hogy ne próbálnák meg valamivel átverni az embereket az interneten, a csalók tárháza pedig végtelen. Leggyakrabban az adatainkra vagy a pénzünkre utaznak, az online tér pedig tökéletes terepet biztosít a szélhámosok számára.

Vannak azonban olyanok is, akik továbbra is a klasszikus módszerekkel próbálkoznak, és SMS-ekkel bombázzák leendő áldozataikat. Most éppen a Vodafone nevében próbálkoznak, az alábbi szöveggel:

„Üdvözlöm. Tudomásunkra jutott, hogy a számláján lévő Vodafone pontok 3 munkanapon belül lejárnak. Kérjük, hogy pontjait időben váltsa be az elérhető jutalmakra” –

áll a gyanús üzenetben, ami mellé egy linket is küldenek.

Ez azonban már egy Telekomos oldalra navigál, melyen a telefonszámot akarják kicsikarni az adathalászok. Valószínűleg az üzeneteket véletlenszerűen küldik ki, a számokból pedig adatbázist építenek, amit később nagy összegért továbbadnak.

De mégis mire figyeljünk, hogy ne dőljünk be a csalóknak?

Rengeteg árulkodó jel van, amiből könnyedén rájöhetünk, hogy ez bizony átverés. Ilyen a külföldi telefonszám, amiről érkezett az üzenet. Továbbá a magyartalan megszólítás, mint ahogyan az is, hogy a Vodafone nevében írnak, ám egy Telekomos oldalra navigálnak át, ami ráadásul egy német weboldal linkjén keresztül vezet.

A jó hír, hogy a legtöbb esetben ezek az SMS-ek már nem csúsznak át a telefonounk spam-szűrőjén, ám úgy tűnik, hogy még így is érdemes próbálkozniuk a csalóknak – ha nem lenne értelme, egész biztosan nem próbálkoznának.

Amit tehetünk, hogy mindenkinek felhívjuk a figyelmét arra, hogy csalók próbálják meg megszerezni az adataikat, mint ahogy ezt teszik a szolgáltatók is folyamatosan. Ilyen esetekben semmiképp se adjuk ki a telefonszámunkat, hiszen az még több adathalász próbálkozáshoz vezethet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás