promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az oktatási miniszter állása is veszélybe került a botrányba fulladt érettségi miatt, de nem a 2005-ös eset volt az egyetlen problémás vizsgaidőszak Magyarországon
Borítókép:  Krizsán Csaba, MTI/MTVA
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Emlékszel, mik voltak a magyar érettségi legnagyobb botrányai? Íme néhány példa!

Javában zajlanak az idei érettségi vizsgák, a hétfői magyar nyelv és irodalom, illetve a keddi matematika írásbeli után a végzős diákok történelemből bizonyíthatnak. Bár az elmúlt években nem igen történt semmi olyan jelentős hiba, ami botrányt okozott volna az érettségi körül, azért voltak olyan évek, amikor nagy volt a káosz. Most ezekből idézünk fel néhányat, elmondjuk, melyek voltak a legnagyobb botrányok a magyarországi érettségi körül.

Magyarországon 1851 óta vannak érettségik, de csak 138 évvel később történt olyan baki, ami felborította az egész vizsgaidőszakot. 1989-ben történt, hogy idő előtt kiszivárogtak a matematika érettségi tételek. A Művelődési Minisztérium emiatt úgy döntött, hogy nem értékelik a már megírt dolgozatokat, és a diákok év végi matematikajegyei kerülnek be az érettségi bizonyítványokba. Ez az eset később bekerült a Moszkva tér című filmbe is.


Ezt követte rögtön az azt követő évben az az eset, amikor egy napilap idő előtt hozta nyilvánosságra a magyar tételeket. Természetesen a tételeket azonnal visszavonták. Hasonló volt az 1993-as eset, amikor egy szegedi gimnáziumban véletlenül idő előtt bontották fel a francia és a spanyol nyelv tételeit.  Ezután a minisztérium új tételeket adott ki.

Két évvel később, Kaposváron a diákok nem a megfelelő matematikafeladatlapot írták meg a közös érettségi-felvételi vizsgán. Emiatt vizsgálat indult és kiderült, hogy az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodában a tételek postázásakor a Somogy megyei borítékba véletlenül nem az aznapi, hanem a másnapot tételeket rakták. Mivel már megírták a dolgozatot, ami igazából még így is érvényesnek volt mondható, aki akarta, elfogadhatta az eredményt, de ha valaki úgy akarta, megírhatta újra. A Felvételi Iroda vezetőjét természetesen leváltották emiatt.

1998-ban az egyik kereskedelmi rádió nem sokkal a matematika érettségi tételek kihirdetése után beolvasta a megoldásokat. Ez azért volt probléma, mert ezzel akár befolyásolhatták volna a vizsgázók eredményeit. Ennek ellenére nem íratták meg újra a dolgozatokat. Ez egy bizonyos formában be is került az Irigy Hónaljmirigy 2003-ban bemutatott Szamárpad című filmjébe.

 

2002-ben olyan Radnóti-versek tartalmazott a magyar írásbeli, ami nem is szerepelt az ország legtöbb középiskolájában használt irodalmi szöveggyűjteményben. Hogy ne kelljen új feladatlapokat csinálni, az intézményeknek meg kellett sérteniük az érettségi szabályzatot, fénymásolniuk kellett, illetve olyan kötetet kellett adniuk a diákoknak, amelyben ott volt a vers. A vizsgák ezután rendben lezajlottak.

Végezetül pedig jöjjön a híres 2005-ös botrány, ami miatt majdnem leváltották az oktatási minisztert. Ugyanis már a vizsgák előtt felkerültek az internetre a magyar, a történelem, és a matematika érettségi feladatok. A bajt csak tetézte, hogy a matematika tételsort a vizsga előtti estén a Magyar Televízióban, élő adásban nyújtotta át a miniszternek Krizsó Szilvia műsorvezető. A matekteszteket végül újra kellett írnia a diákoknak, történelemből pedig gyorsan összeállítottak egy új tételsort.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás