promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Sulyok Tamás betartotta ígéretét, ezt a levelet küldte az elnöki kegyelem kapcsán

Sulyok Tamás betartotta ígéretét, ezt a levelet küldte az elnöki kegyelem kapcsán

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Karsai Dániel ugyanakkor nem ért egyet a köztársasági elnök álláspontjával.

Az ALS-sel küzdő korábbi alkotmányjogász az elmúlt hónapokban szinte minden lehetőséget megragadott arra, hogy az életvégi döntések kapcsán változást érhessen el Magyarországon. Járt az országházban, Strasbourgig ment az Emberi Jogok Európai Bíróságára, valamint Sulyok Tamás köztársasági elnökkel is egyeztetett.

Habár állapota az elmúlt hetekben sokat romlott, a szóbeli kommunikáció pedig egyre nehézkesebb számára, nem adja fel a küzdelmet, saját és minden embertársa érdekeit szem előtt tartva pedig folyamatosan azon dolgozik, hogy előrelépést érjen el.

Ez valamilyen szinten már most megtörtént, hiszen széles körben társadalmi párbeszéd indult el az életvégi döntésekről, melyet egyértelműen Karsai Dániel ügye generált. Illetve a strasbourgi bíróság döntése még csak ezt követően lesz esedékes, június 13-án tartják meg a tárgyalást.

Karsai beadványában arra kérte az európai bíróságot, hogy kötelezzék Magyarországot azon jogszabályok megalkotására, amik az életvégi döntést legális keretek között lehetővé teszik. Az állam álláspontja eddig változatlan, amit Sulyok Tamás levele is igazol.

A köztársasági elnök másfél héttel ezelőtt személyesen látogatta meg Karsai Dánielt, a beszélgetés során pedig az államfő biztosította arról, hogy mérlegelni fogja a kérvényét és írásos választ is ad rá.

Erre került most sor, Karsai Dániel közösségi oldalán jelentette be, hogy nem kap köztársasági kegyelmet, mint írta:

„Sulyok Tamás köztársasági elnök úr pénteken írásban reagált a megkeresésemre. Mint emlékezhetnek, azt kértem az elnök úrtól, hogy nyilvánosan nyilatkozzon arról, hogy kegyelemben részesíti az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek életvégi döntéseinek végrehajtásában segédkezőket.”

Karsai hozzátette, nagyra értékelte azt, hogy egy állami vezetőtől érdemi választ kapott, ugyanakkor nem ért egyet a köztársasági elnök álláspontjával, ám aláhúzta, hogy „azt légbőlkapottnak nevezni nem lehet”.

Posztjában egyúttal meg is osztotta a Sándor-palota pecsétjével ellátott levelet, melyben részletesen kifejtik a Karsai Dánielével ellentétes álláspontot. A teljes levél itt olvasható el.