promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sulyok Tamás máris szembe megy a magyar törvényekkel, valóra válhat Karsai Dániel nagy álma?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A köztársasági elnök ígéretet tett Karsai Dánielnek, fordulat várható az aktív eutanázia ügyében?

Szerdán délelőtt egy különleges és érzelemdús találkozóra került sor, amikor Sulyok Tamás köztársasági elnök személyesen látogatta meg Karsai Dánielt otthonában. A halálos izomsorvadásban szenvedő alkotmányjogász, aki az aktív eutanázia legalizálásáért küzd, egy ígéretet is kapott az államfőtől, amely reményt keltő pillanatként vonul be az életébe.

Karsai Dániel, aki május elején levélben kérte Sulyok Tamás kegyelmét, reméli, hogy az elnök segít megkönnyíteni a gyógyíthatatlan betegek helyzetét. Az Index beszámolója szerint az alkotmányjogász hisz abban, hogy a köztársasági elnök támogatni fogja ügyét.

A találkozót Karsai Dániel ápolója, Márkovics Ákos erősítette meg a Magyar Hangnak. Elmondása szerint a több mint félórás beszélgetés során meghitt és jó hangulat uralkodott. Sulyok Tamás biztosította Karsait arról, hogy emberileg teljes mértékben mellette áll, ami mélyen megérintette a beteg alkotmányjogászt.

Az ápoló hozzátette, hogy az államfő mérlegeli a kegyelmi jogkörről szóló kérvényt, és írásos választ ígért a közeljövőben. Karsai Dániel számára nagy öröm volt a találkozás, és megtisztelőnek érezte, hogy Sulyok Tamás személyesen kereste fel őt otthonában.

Karsai Dániel az aktív eutanáziáért folytatott harcát már most is sikernek tartja. Az Indexnek adott interjújában arról is beszélt, hogy bár az öngyilkosság lehetősége sosem vetődött fel benne, a magánszférája eltűnt, de gondolatai és belső világa továbbra is az övé maradt.

A Facebook-oldalán, amelyet testvére kezel, szerdán kora este beszámolt a találkozóról: „A mai napon találkoztam Sulyok Tamás köztársasági elnök úrral. Nagyon köszönöm, hogy az elnök úr partner volt abban, hogy a találkozónkra nálam kerüljön sor, mert a fizikai állapotom már mást nem tesz lehetővé.”

Karsai Dániel azt is elmondta, hogy a találkozón jelen volt az elnök úr egyik kolléganője, valamint testvére, Peti és ápolója, Ákos. A beszélgetés empatikus légkörben zajlott, és az elnököt láthatóan megérintette Karsai állapota.

Karsai Dániel az ALS nevű halálos idegrendszeri betegségben szenved, és úgy érzi, nem helyénvaló, hogy Magyarországon nem engedélyezik az aktív eutanáziát. Az alkotmányjogász aktívan küzd a törvények megváltoztatásáért, és ügyét az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitte, bár a magyar kormány ellenkérelmet nyújtott be.

A Momentum korábban népszavazást kezdeményezett az ügyben, és Karsai nyilvános vitára hívta Fabiny Tamás evangélikus és Balog Zoltán református püspököt, valamint Kósa Lajost.

Karsai Dániel életét és küzdelmét az aktív eutanáziáért az Index is bemutatta egy korábbi cikkében. A jogász végzettségű férfi a 100 legjobb magyar ügyvéd közé tartozik, és aktív sportolóként tizenegy éven át gyakorolta a dzsúdzsucu nevű küzdősportot is. Betegsége első tüneteit 2021 júliusában észlelte.

Állapota azóta rohamosan romlik, de továbbra is hisz abban, hogy megéli a napot, amikor dönthet élete végéről. Testvére, Karsai Péter májusban megerősítette: Dániel mindenképpen el szeretné kerülni, hogy lélegeztetőgépre kerüljön.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás