promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jövőre ezt is elvehetik a nyugdíjasoktól: nem nagy összeg, de teljesen megszűnhet
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az év végén nem mindenki kap jó híreket.

Az év végén szokásos számvetés alól senki nem marad ki: ilyenkor minden cég, vállalkozás mérleget von, hogy alakult az év, és ez nincs másképp egy ország életében sem. Az év végén a különböző gazdasági mutatók meghatároznak bizonyos jövő évtől esedékes intézkedéseket is: nem nehéz belátni, hogy kedvező gazdasági mutatók esetén a jövő évi költségvetést tekintve szabadabb kezet kap a kormány, míg kedvezőtlenebb mutatók esetén kénytelen megszorításokat alkalmazni.

Az elmúlt évek világszerte, de az európai gazdaságban különösen nagy viharokkal járunk: még szinte ki sem kecmeregtünk a koronavírus miatti lezárások-újraindulások-korlátozások háromszög alól, és máris kitört Vlagyimir Putyin Oroszországa és Ukrajna közt a háború, ami azóta is velünk van: az nyugati tömb különböző szankciókat vezetett be az orosz gazdaság ellen, és pénzügyileg is támogatja Ukrajnát, ez jelentős terhet ró az országok költségvetésére.

A legfrissebb jelentés alapján a Magyar Nemzeti Bank közölte, hogy jövőre a nyugdíjasok nem számíthatnak a tervezett prémiumra, a gazdasági lendület lelassulása miatt az elvárások lefelé korrigálódnak.

A jegybank korábban derűlátóbban tekintett a jövőre, azonban most a 2024-es GDP-növekedést csupán 2,5-3,5 százalékra prognosztizálják, szemben a korábbi 3,5-4,5 százalékos előrejelzéssel, ez a váratlan fordulat pedig azt vonja maga után, hogy a kormánynak nem áll kötelességében kiegészítő juttatásokkal támogatni a nyugdíjasokat.

A nyugdíjprémium kifizetése a törvény által azzal van összefüggésbe hozva, hogy a novemberi GDP-növekedés eléri-e a 3,5 százalékot. Amennyiben ez teljesül, az előző évben és a tárgyév novemberében nyugdíjazottak jogosultak lennének a prémiumra, melynek összegét a GDP-növekedés és a nyugdíj összege alapján számolják ki, így ha bejött volna az optimista becslés (jövő évre 4,1%-os növekedés)  az akár 12.000 forint prémium lehetne novemberben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás