promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aggasztó információ érkezett a nyugdíjakról, akár életünk végéig tarthat a munkaviszony
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A K&H Bank rendszeresen monitorozza az emberek nyugdíjról való gondolkodását, friss negyedéves jelentésük aggasztó képet fest a jövőről.

A kutatás csoportja a 30-59 éves korosztály szokott lenni. Ez az a demográfiai csoport, akik már jó eséllyel mondhatni "megtalálták a helyüket", már van karrierjük vagy legalábbis kialakulóban van az útja. Bár az ilyen felmérések nem államiak, mégis sokat elárul a népesség jövőképéről.

A felmérésben résztvevők elsöprő nagy százaléka, 86% gondolja úgy, hogy pusztán az állami nyugdíjrendszer kevés a nyugodt élethez az aktív munkával töltött hosszú évek után, ezért elsődleges fontosságúnak tartja az öngondoskodás koncepcióját. A nyugdíjkorhatárt érintően meglehetősen pesszimista a korosztály - úgy vélik, a jelenlegi 65 év helyett a közejövőben 69 évre emelkedhet a jogszabályban rögzített korhatár.

Ezzel szemben ha a megkérdezetteken múlna, legszívesebben 57 évesen mennének nyugdíjba, ezt tartják a visszavonuláshoz ideális kornak. A nyugdíj összegét tekintve 63% látja úgy, hogy passzív évek során az állami nyugdíj lesz az elsődleges bevételük, míg 10% egyáltalán nem számít állami nyugdíjra. 

Mindössze 28% vélte úgy azonban, hogy a jövőben számára folyósított nyugdíj elég lesz a megélhetéshez - azonban mindössze 3% (!) gondolja úgy, hogy az a kényelmes megélhetéshez is elégségesnek bizonyul majd.

Takarékosdni a válaszadók 59%-a szokott. A válaszadók csaknem harmada, 31% a hó elején teszi ezt meg, a frissen kapott fizetés egy hányada azonnal a megtakarítási számlára kerül. 18%-uk felelt úgy, hogy a hó végén maradó összeggel töltik fel a "kincstárat", míg 10% mondta azt, hogy alkalomadtán tud csak spórolni.

A megtakarítások összege szintén érdekes statisztika. Eszerint a megtakarítással rendelkező megkérdezett ügyfelek átlagosan 2,2 millió forintos összeg felett rendelkeznek - a tavalyi évhez képest ez egyébként mintegy 200.000 forintos csökkenést jelent. A lakhely szerinti eosztást tekintve Budapesten magasabb az átlag, ott 3 millió forint az átalgos megtakarítás, míg vidéken ez az összeg 900.000 forint körül mozog.

(forrás: infostart.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás