promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Példátlan dolog történt Budapesten, azóta is életünk része ez a nem mindennapi csoda
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyar történelem jeles napja a mai.

Budapest talán legikonikusabb építményének újjászületésének a napja november 21-edike, a mai nap.

A 20. század nemzetünk számára, akárcsak Európa lakossága számára hatalmas kihívásokat tartogatott. A század első felében két világháborút is túl kellett élnie az országnak, majd a felszabadítás címszóval érkező szovjet hadsereg dúlását kellett elviselni, ami után jöhetett az óriási áldozatokkal, fogoly- és internáló táborokkal operáló Rákosi-rendszer, hogy aztán a bolsevik-kommunista diktatúra későbbi manifesztátumai még 40 évig uralja az országot.

A világháború egyik legnagyobb vesztese a főváros, Budapest volt. A keleti front előrehaladásával hazánk is katonai műveletek területévé vált, a szövetséges haderő többször is bombázta a fővárost. A hidak elsődleges célpontjai voltak a szovjeteknek is, ám a felrobbantását nem ők vitték véghez.

1945 januárjára Pest már gyakorlatilag elveszett, a német és magyar katonák Budára ásták be magukat, ekkor született meg a döntés, hogy az összes budapesti hidat fel kell robbantani, elvágva így a két városrész szárazföldi összeköttetését:

A számtalan képeslapot díszítő, fővárosunk legikonikusabb hídja az utolsó volt a robbantások sorában, az Erzsébet-híddal együtt. A vesztesen megvívott világháború után, mikor elindult az ország újraépítése, a Lánchíd újraépítése kiemelt fontosságot kapott. Az újraépítésre vonatkozó döntést már 1947-ben meghozták, azonnal megalakult a Lánchíd bizottság, és a romok megtalálásával és kiemelésével el is kezdődött a munka.

Az eredeti szerkezetből meglepően nagy rész használható maradt, például a láncok háromnegyede is. Az új elemek legyártásával villámtempóban el is indult a munka, és mindössze két évvel később, az eredeti átadás 100. évfordulóján, 1949 november 20-án átadták az újjáépített hidat, ami után 21-én már a forgalom is megindult.

A már több korszerűsítésen és díszkivilágítás-felújításon átesett Lánchíd azóta is büszkén köti össze fővárosunk két városrészét, sziluettje a Dunán Budapest egyik legmeghatározóbb látványa, ami magyarokat és hazánkba látogató külföldi turisták nagy számát tölti el csodálattal.

Amennyiben érdeklődnek a második világháború nem annyira közismert (és reklámozott) történetei iránt, feltétlenül javasoljuk alábbi cikkünket:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás