promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Igaz lenne a legenda? A budapesti Lánchíd oroszlánjaival valami olyan történt, ami rácáfol a róluk született mendemondákra
Borítókép:  MTI
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Már több ezren láthatták a lenyűgöző történést.

"Nagy napra ébredtünk! Ezt már az oroszlán sem hagyhatta szó nélkül."

Ezt írta a Budapesti Közlekedési Központ facebook bejegyzéséhez, amiben egya különleges videót tettek közzé. De ne szaladjunk ennyire előre. Bejelentésük természetesen az elmúl napokban történt Lánchíd átadásáról szólt, aminek sokan örültek - főleg a gyalogosok és egy ideje már a taxisok is - és sokan kevésbé voltak elragadtatva, ugyanis az autósok például nem fogják tudni használni a hidat. A híd Magyarországon ismét központi vita-téma lett, miközben az oroszlánok restaurálva, frissen felújítva várták, hogy az arrajárók megcsodálják őket. A Budát és Pestet összekötő hidak mindegyikének van története, és a maga nemében mindegyik nagyon szép. Ugyanakkor a Lánchídnak különleges legendája is van, amit már egészen pici korban mesélnek a magyar gyerekeknek.

Marschalkó János szobrász, aki megalkotta az oroszlánokat. Olyan neves művekkel büszkélkedhetett, mint a kassai székesegyház, a Magyar Tudományos Akadémia, a Vigadó és a Rudasfürdő szobrai. Mégis, legismertebb alkotása a Lánchíd számára készült négy oroszlán (1852) volt.

Az oroszlánok "fogyatékosságát" egy vargainas fedezte fel, és a szegény művész megszégyenülése olyannyira fájdalmas volt, hogy a Lánchídról beleugrott a Duna mélyébe - így ő lett a híd első öngyilkosa a szóbeszéd szerint.

Egy másik anekdotagyűjtő, Tóth Béla szerint a mindentudó vargainas, Frick Jakab, híres lett világszerte, és a tudósok nevetve megemlítették, hogy az oroszlánoknak nincs nyelve. Ennek hírére a szobrász, Marschalkó János, csúfolódás és gúny tárgyává vált. Egyszer, amikor bosszantották, hogy dühösen fogadást kötött: "Fogadjunk ötszáz forintba, hogy mikor az oroszlán úgy tartja a száját, mint az én kőoroszlánjaim, nem is látszhatik a nyelve, mert mélyen lenn fekszik". A fogadást megnyerte, az ötszáz forintot pedig jótékony célra adta - írja az urbanlegends.hu.

A napokban pedig átadták a megújított hidat, a restaurált oroszlánokkal. Az akkori emberek igencsak belepődtek volna - ha tudják, hogy 2023-ban beszédre is bírják őket. Az BKK frappáns videójában ugyanis maga, az egyik oroszlán jelenti be a híd megnyitását. Egyes kommentelők szerint...nos, leginkább a Fűrészre hasonlító hangon. Hogy kinek mennyire tetszik a kreatív megoldás, döntse el maga a videó megtekintése után!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás