promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Létezik egy másik Budapest a Földön kívül, de nem bolygó vagy város, hanem egy híres űrhajó
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az űrben is van egy Budapest, amit valóban a magyar főváros után neveztek el.

Budapest Magyarország fővárosa, amit a legtöbb külföldi helytelenül mond ki. Néhány évvel ezelőtt a Fekete Özvegy című Marvel-filmben Scarlett Johansson oktatta ki az egyik mellékszereplőt arról, hogy hogyan is kell helyesen kiejteni Budapest nevét. A Marvelnél először a 2012-es Bosszúállók-ban hozták szóba a magyar fővárost, aztán majdnem 10 évet kellett várnia a rajongóknak, hogy megtudják, mi is történt kis hazánkban. Ez persze csak egyetlen példa a megszámlálhatatlan magyar utalásra, névre, karakterre, megszólalásra, amit külföldi produkciókban találhatunk. Brad Pitt az egyik filmjében kimondott egy magyar nevet, majd komoly eszmefuttatást tartott a kézmosásról Bruce Willis-nek, Jennifer Garner pedig két mondatot is elmondott a világ egyik legnehezebb nyelvén az Alias című sorozatban.

Ezek azonban mind úgymond "földhözragadt" utalások, viszont vannak olyan magyar vonatkozások is, amik már a Földön kívülre, a sci-fik világába helyeződnek át. A szárnyas fejvadász híres utalását nagyon sokan ismerik, de azt például már kevesebben tudják, hogy A mandalóri című Star Wars-sorozatban van egy úgynevezett Vizsla-klán, amiről elterjedt, hogy esetleg valamilyen módon köze lehet a magyar vizslákhoz.

Erről azonban szinte teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy nem igaz, viszont az egyik legjobban sikerült Star Trek-filmben van egy Norway-osztályú középkategóriás cirkáló, amit a magyar fővárosról neveztek el. A USS Budapest nevű űrhajó a Csillagflottát szolgálta a 24. században játszódó történetben: a második Borg invázió ideje alatt a 001-es szektort, vagyis a Föderáció legvégső vonalát védelmezte.


(Fotó: Reddit)

A Star Trek: Kapcsolatfelvétel-t 1996-ban mutatták be, a főbb szerepekben Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Michael Dorn, és Brent Spiner játszik. Azt nem tudni, hogy az űrhajót miért éppen Magyarország fővárosáról nevezték el.

A USS Budapest egyedül ebben a Star Trek-filmben tűnik fel, mivel a történet során megsemmisül.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás