promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar nevű bolygó szerepel a Star Warsban, de vizslák is többször megfordultak George Lucas galaxisában
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Feltárultak a Star Wars-univerzum magyar vonatkozásai.

A Star Wars a világ egyik leghíresebb és legsikeresebb filmes franchise-za, amiben több magyar vonatkozást találhatunk, mint gondolnánk. A megkerülhetetlen univerzum animációs sorozatában, A klónok háborújában például magyar nyelven beszél az egyik idegen faj, de George Lucas messzi-messzi galaxisában létezik egy bolygó, ami egy Vörösmarty Mihály által alkotott nevet visel.

Persze csak bizonyos szemszögből igaz az, hogy Vörösmarty alkotta meg ezt a női keresztnevet, ugyanis Dugonics András már 1788-ban is használta a Csillát az Etelka című művében; az viszont egészen bizonyos, hogy a magyar romantika egyik legnagyobb alakjának köszönhetően lett ennyire népszerű. Maga a Csilla a csillag szó utolsó mássalhangzójának elhagyásával született meg - jelentése csillog, csillag, káka, nád hajtása.

Még a legnagyobb Star Wars-rajongók közül is akadhatnak olyanok, akik átsiklottak ezen a dolgon, pedig nagyon izgalmas tény, hogy a galaxis egyik bolygója a Csilla nevet viseli, ráadásul pont az a planéta, ami egyben a Csillagok háborúja franchise egyik legnépszerűbb gonosztevőjének az otthona. Thrawn főadmirálist először a Lázadók című animációs sorozatban láthattuk mozgóképen, azonban a nyáron debütáló Ahsoka-ban már élőszereplős formában is szerepelni fog.

Thrawn főadmirális népszerűsége vetekszik Darth Vaderével és Luke Skywalkerével, a Birodalom rettegett stratégája arról ismert, hogy kivárja az ellenséges támadásokat, ezenfelül saját, precíz stratégiái miatt is hamar a rajongók kedvencévé vált. A chiss fajba tartozó Thrawn szülőbolygója a Csilla, ami az Ismeretlen Régiók területén található. Ez egy rendkívül hideg, fagyos, hóval borított bolygó, aminek a fővárosa Csaplar.

Azt nem tudni, hogy mi alapján kapta ezt a nevet a bolygó, egyes rajongók szerint - akik szélesebb tudástárral rendelkeznek a Star Wars kiterjesztett univerzumából - valahol A Birodalom örökösei című, 1991-es regény szerzője, Timothy Zahn körül kellene keresni erre a választ, ugyanis ez volt az első olyan mű a Csillagok háborúja világából, ahol Thrawn admirális felbukkant.


Persze nem ez az egyetlen olyan érdekesség, amiben megjelenik a lehetséges magyar vonatkozás: az egyik videojátékban, a Star Wars: Survivor-ban Katának hívják az egyik karaktert, míg A Mandalóri című sorozatban szerepel egy Paz Vizsla nevű férfi. A Vizsla klánnal azonban nem most találkozhattunk először mozgóképen, hiszen A klónok háborújában sokat szerepelt Pre Vizsla, akinek őse az a Tarre Vizsla nevű ősjedi volt, aki létrehozta a Sötétkardot.

Azt persze semmi sem bizonyítja, hogy a Vizsla klánnak bármi köze lenne a magyar vadászkutyafajhoz, ráadásul a galaxis Vizsláinak a nevét úgy ejtik, hogy

vizla.

Ettől függetlenül nem kizárt, hogy a háttérben valahol itt is megbújik egy magyar érdekeltség.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás