promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli bejelentés történt az ATV-n, szombaton este már láthatjuk is
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon fontos napokat él a főváros, Budapest, most él őadásban jelentették be az örömhírt.

Nagy jelentőséggel bíró fontos év ez Magyarországnak, és főleg fontos a magyar fővárosnak, Budapestnek, hiszen ebben az évben ünnepli a város a létrejöttének a 150. évfordulóját, hiszen 1873-ban egyesült a három város, Pest, Buda és Óbuda. A közös testület pedig november 17-én állt fel. Az évforduló pedig számos elképesztően színvonalas rendezvényt hoz tető alá, amelyek közül az egyik legjobbnak most a tévénézők is szem- és fültanúi lehetnek az ATV jóvoltából. A hírt élő adásban jelentették be az ATV reggeli műsorában.

Miről is van szó pontosan?

Szombaton este azok is láthatják majd az ATV-n a nagy születésnap alkalmára rendezett gálaeseményt, akik nem lesznek ott a Vígszínházban, hiszen az ATV műsorára tűzi azt szombaton 20 óra 25 perckor. Mindezt a pedig a Start Pluszban jelentették be az évforduló kapcsán csütörtök reggel, a műsornak ugyanis vendége volt Faix Csaba, az ünnepséget szervező Budapest Brand vezérigazgatója és Fesztbaum Béla színművész, a Vígszínházi előadás rendezője. Nagyon látványos eseményre kerül tehát sor, és majd a tévében is lehet látni mindezt egy nappal később.

Az eseménysorozat keretében minden korosztálynak kedvezni akartak, így a hétvégén járni fog a bulivillamos, az Animatiqua Studio pedig archív felvételekből készített egy filmet a fővárosról, amelyet a Budapest születése névre kereszteltek. A YouTube-on IDE kattintva meg is lehet nézni.

De miért is hívják Budapestet Budapestnek, és miért nem a korábban bevett szójárás a Pest-Buda lett végül az egyesített város neve?

A magyar főváros természetesen azért kapta ezt a nevet, mivel a Duna két oldalán fekszik Buda és Pest, ez köztudott külföldön is, ám sokáig nem volt ez ennyire nyilvánvaló, hogy ez lesz a magyar főváros neve, hiszen Pest-Buda is versengett azért, hogy a főváros hivatalos neve legyen, nem mellesleg pedig Széchenyi Istvánnak voltak még ötletei a magyar főváros nevét illetően.

Ám Budapest győzött.

Végül két szempontból is Budapest mellett döntöttek akkoriban. Az egyik indok a magyar nyelvben keresendő, hiszen az erős mássalhangzótorlódást nem szeretjük, és Pestbuda esetén, bizony három mássalhangzó is torlódik egymás mellett, illetve az sem volt túl szerencsés (és ezt látta is mindenki), hogy a térképre írva a nevet Pest-Budaként éppen fordítva mutatta tehát a térkép a két városrész elhelyezkedését a Duna jobb és bal partján.

(via Media1)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás