promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen indoka van, ezért hívják Budapestet Budapestnek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezért hívják fővárosunkat Budapestnek, és nem Pest-Budának, vagy éppen Bájkertnek, esetleg Dunagyöngyének.

Ebben a cikkben nem arról lesz szó, amely nyilvánvaló, hogy Budapest igazából három város (Pest, Buda és Óbuda) egyesítéséből jött létre még 1873-ban, azaz pontosan 150 évvel ezelőtt, amikor a közösségi akarat is megérett a három amúgy is egy város összekapcsolására hivatalosan is. A magyar főváros természetesen azért kapta ezt a nevet, mivel a Duna két oldalán fekszik Buda és Pest, ám sokáig nem volt ez ennyire nyilvánvaló, hiszen Pest-Buda is versengett a névért, nem mellesleg pedig Széchenyi Istvánnak voltak még ötletei a magyar főváros nevét illetően.

Széchenyit ugyanis zavarta a Pest név, hiszen ennek a németben egész más jelentése van, és a kártevőkre használják, ám Pest neve nem a német szóból jön, ugyan erről vitáznak a szófejtők, de valószínűleg Pest és Buda neve is a Gellért-heggyel kapcsolatos. Bár több egyéb eredetmítosz is áll ezekkel párhuzamosan. A Budapest nevet hivatalosan először amúgy maga a gróf, Széchenyi István használta a Világ című művében még 1831-ben, majd a kifejezés a reformkorban egyre jobban elterjedt, és mások is kezdték használni.

A város egyesítését szorgalmazta Széchenyi a Lánchíd építésével.

Korábban Pest-Buda néven forgott együtt a két város neve, ha együtt emlegették őket. A Pest előrébb tétele abból is adódott, hogy ez volt a nagyobb város a kettő közül, és ezért is vették előre, ha együtt emlegették őket. 1873-ban, az egyesítés pillanatában amúgy 54 ezer ember lakott Budán és 200 ezer pesten, Óbudának pedig 14 ezer lakosa volt.

Ám két szempontból is Budapest győzött végül. Az egyik a magyar nyelvben keresendő, hiszen az erős mássalhangzótorlódást nem szeretjük, és Pestbuda esetén, bizony három mássalhangzó is torlódik egymás mellett, illetve az sem volt túl szerencsés, hogy a térképre írva a nevet Pest-Budaként éppen fordítva mutatta tehát a térkép a két városrész elhelyezkedését a Duna jobb és bal partján.

Végül Budapest név győzött, Széchenyi azonban ajánlott másfajta elnevezéseket korábban, mint például Bájkert vagy Dunagyöngye.

Még több érdekesség érdekel a magyar fővárosról, olyan tények, amelyekről még sosem hallottál?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás