promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyarok földönkívüliek? Itt a bizonyíték egy angol újságíró szerint, aki elképesztő csodálattal beszélt egy híres magyar könyvről
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az angol kritikus csodálatos véleményt fogalmazott meg egy magyar zseniről.

Az elmúlt két évtizedben a magyar irodalom számos csodás darabja aratott óriási sikert külföldön, többek között Nagy-Britanniában is. És némely kritikus olyannyira ámult a magyar irodalom egy-egy csúcsteljesítményén, hogy bizony nem akarta még egy kicsit sem palástolni a csodálatát. Többek között Szerb Antal volt az, aki kiváltotta a csodálatot, az író több alkotása is, és minden az eredetileg 1937-ben megjelent Utas és holdvilág című regénnyel kezdődött, amelyről a The Guardian című brit lapban írt elképesztő kritikát Nicholas Lezard, irodalomkritikus.

Később pedig több cikkben is írt misztikus hangvételű, Walesben játszódó A Pendagon legendáról vagy éppen A királyné nyakláncáról, ami francia földön játszódik XVI. Lajos udvarában.

A kritika még korábban jelent meg, akkoriban pedig Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye rékerült arra a csúcslistára, amelyen a legkelendőbb könyvek voltak Nagy-Britanniában. Lezard az Utas és Holdbilágról írt kritikáját is úgy kezdte, hogy nem tudja, mikor történt meg vele utoljára, hogy amint elolvasta egy könyv utolsó oldalát, már rögtön az elsőn találta magát, hogy újra belekezdhessen, de Szerb Antal regényénél ez megtörtént. A cikkben arról is beszámol a kritikus, hogy azonnal elkezdte ajánlgatni mindenkinek, hogy olvassák el a művet, amely olyannyira tetszett neki, és amit nem bírt letenni. Később pedig azt is megjegyzi, hogy csak a könyv elolvasása után tudta meg, hogy ez az olvasmány a művelt magyarok egyik kedvence Magyarországon.

Később Szerb Antal művét választotta az az évi olvasmányai legjobbjának, legkedvesebb emlékének, és Lezard a szerbantali élmények után azt is megjegyzi viccesen, de minket magasztalva, hogy néhány zavarba jött tudós könnyed komolysággal úgy véli, a magyarok nem is a Földről valók, hanem egy olyan szuperintelligens faj, amely a Földön kívűlről jött, de már beleolvadtak az emberiségbe, csupán a nyelvük áthatolhatatlansága és műveik zsenialitása leplezi le őket.

Idehaza is sok magyar számára kultikus mű az Utas és holdvilág:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás