promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több milliós bírság van bekészítve a magyar autósoknak: ezen a héten minden eddiginél körültekintőbb vezetés ajánlott
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A rendőrség a héten razziázik és nem fogod tudni kidumálni ha elkapnak.

Nem fog ártani az éberség az utakon ezen a héten, annyi bizonyos. Bár a vezetés alapszabálya, hogy mindig figyelni kell, november 6 és 12 között különösen kellemetlen következményei lehetnek a felelőtlen vezetésnek. Más európai országok rendvédelmi szerveihez hasonlóan ugyanis nagyszabású, országos szintű akcióba kezd a magyar rendőrség, egy teljes héten át lesznek jelen az utakon fokozott létszámmal, a Roadpol szervezet éves ellenőrzési tervével összhangban.
Az intézkedés elsősorban a hivatásos sofőröket kívánja ellenőrizni, célzottan a buszokat és nehézgépjárműveket fogják megvizsgálni. A razzia meglehetősen puritán nevet kapott, a Truck&Bus (teherautó és busz) névre hallgat. A rendőrség kiemelte, hogy a legfontosabb ellenőrizendő faktorok a vezetési és a pihenőidő betartása, és a veszélyes áruk szállítására vonatkozó feltételek maradéktalan meglétének az ellenőrzése.

Bár a rendőri ellenőrzés a hivatalos sofőröket vizsgálja, személyautó vezetése esetén is fontos megjegyezni, hogy első a biztonság természetesen szabálytalanság esetén ezek a sofőrök is büntetést kapnak. A biztonságos vezetéshez pedig nem elég a közlekedési szabálykönyv betartása, hanem emberi faktorok is a részét képezik. Azt már talán a 21. században mondani sem kell, hogy alkoholos befolyásoltság alatt szigorúan tilos a vezetés, hazánkban is zéró tolerancia van érvényben, akár egy korty ital is a jogosítványunkba kerülhet, és nem csak magunkat, de mást is veszélybe sodorhatunk, ha ittasan vezetünk.

Szintén nem véletlen az sem, hogy a hivatásos sofőröknek szigorú időkorlátokat kell betartaniuk, mikor vezetnek: fáradtan, álmosan mi se üljünk autóba semmilyen körülmények között, az életünknél nem lehet fontosabb, hogy odaérjünk valahova.
Magyarország ráadásul földrajzilag nem is nagy kiterjedésű, igazán nagy távolságok nincsenek az országban, így ha például Budapestről megyünk a Balatonra, és csak egy picit lépjük át az autópályán a sebességkorlátot (tegyük fel 140-el megyünk), akkor mindössze körülbelül 4 percet nyerünk, viszont felelőtlen viselkedésünkkel másokat is veszélybe sodrunk, és komoly pénzbüntetést és bírságot is kockáztatunk.

Ha pedig esetleg mégis szabálysértésen kapnak minket, akkor fontos észben tartanunk, hogy így, mint a videón látható, véletlenül se viselkedjünk:

Forrás: origo.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás