promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Találtak valamit a Dunában és azonnal a temetőt tárcsázták: végül a Minisztérium intézkedett az ügyben
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fotó is készült az esetről.

Méltóságteljesen hömpölyög végig Budapest közepén az a folyó, melyet hajlamosak vagyunk csak magunkénak gondolni, pedig a fenséges víztömeg több országon is keresztülhalad. Németországból indul, majd áthalad Ausztrián, Szlovákián, Magyarországon, Horvátországon, Szerbián, Románián, Bulgárián, Ukrajnán és végül Moldovát is érinti, amíg el nem jut a Fekete-tengerig. Biztosan kitaláltátok, cikkünk témája a Duna és az abban talált különleges felfedezések lesznek.

Mivel ennyi országon keresztül folyik és minden otthont adó nemzetének különleges történelme van, így nem meglepő, hogy a 2580 kilóméteres szakaszon időnként furcsa, meglepő tárgyak, eszközök bukkannak fel. Gyakran találnak a dunában régi katonai eszközöket, fegyvereket, fel nem robbantott gránátokat, hajóroncsokat, de kisebb, értékes tárgyak is előfordultak már: használati tárgyak, pénzérmék, arany, esetleg ékszerek.

A víz már önmagában is misztikus jelenség, hát még egy ilyen gazdag, történelmi múlttal rendelkező folyó, így a hobbirégészektől kezdve a komoly kutatócsoportokig mindenki foglalkozott már azzal, hogy lehetőség szerint teljes mértékben kiemeljék a Dunában található értékeket (ez persze, tekintve a víz nagyságát és sodrását lehetetlen küldetés). A felfedezések száma azonban végtelen, most pedig eggyel bővült a lista.

Most azonban Budapesten vettek észre valamit a szemfüles vízfigyelők, az alacsony vízálllás miatt ugyanis előbukkant valami szokatlan a habok közül.

Itt egy külföldi példa arra, hogy milyen mesés felfedezéseket rejthet a Duna, Kelet-Szerbia partjainál összesen 20 hajóroncsot fedeztek fel:

60 éve elszórt sírkövek váltak láthatóvá a Duna partján, melyek méltósággal történő, kegyeleti eljárásoknak megfelelő szállításáról azonnal intézkedtek. Ilyen esetben a NÖRI-t értesítik, mely a Nemzeti Örökség Intézetének a rövidítése. Nevéből kitalálható a jogköre és a Minisztérium háttérintézményeként működik.

Ha valakiben felmerülne, hogy miért vannak sírkövek a Dunában, annek egy meglepő magyarázatot tudunk adni: partvédő kőszórást végeztek és máig tisztázatlan körülmények között a törmelékekhez került az 1912-ben bezárt Németvölgyi sváb temető sírkövei is. (Forrás: rtl.hu)

A Megtalált sírköveket a Fiumei úti sírkertbe szállították.

Hazai dunai felfedezésről számolnak be a lelkes közreműködők, értékes leleteket találtak nemzetünk folyójában:

Itt pedig megnézhetitek azokat a képsorokat, melyek a fenti cikket inspirálták. Igazán szívhez szóló, az a fajta generációkon átívelő gondoskodás, amellyel viseltetnek az emberéleteket jelző kőtömbök iránt:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás