promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes Dunában lebegő jelenségen döbbent le egy nő - először senki nem hitte el amit látott, rögtön készített róla egy fotót bizonyítékul
Borítókép:  profimédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hirtelen szóhoz sem jutott a látványtól, abban sem biztos, hogy ez normális.

A napokban felkavarta az osztrákokat egy helybéli nő posztja, amiben megörökített egy elképesztő jelenséget a víz tetején lebegni. A nő a Twitteren osztotta meg a medúzanyüzsgésről készült fotóját, kérdezve a többi felhasználótól, hogy szerintük ez normális-e.

Nadja Hahn, az Ö1 újságírója saját bevallása szerint közel két évtizede evez a bécsi Duna-szakaszon, de még soha nem látott ott medúzát – írja az Oe24.at. Az osztrák lap azt írja, hogy a legtöbb medúzafaj tényleg a tengerben él, van néhány olyan faj is, amelyik Ázsiából érkezett, kedveli az édesvizet és mostanra már Közép-Európában is őshonosak. 

Az újságíróhölgy által fotózott fajták viszont ritka természeti látványosságnak számítanak, mert legalább 25 fokos meleg vízre van szüksége ahhoz, hogy látható medúzává fejlődjenek. Ezeket a példányokat rajba rendeződve pedig nagyon is lehet látni a Dunában, valószínűleg azért, mert extrém meleg időjárás jellemzi a térséget. 

A tengeri élőlények közül talán semmi sem olyan különleges és rejtélyes, mint a medúzák. Ezek az elbűvölő és gyönyörű állatok a világ különböző vizeiben megtalálhatók, és hihetetlenül sokszínű formában léteznek.

Mi teszi őket ennyire különlegessé és izgalmassá?

Ezeknek a különleges tengeri lényeknek a megjelenése is sokféle lehet. A jellegzetes medúzatest felső részén, az úgynevezett "domborításon" belül, átlátszó zselészerű anyag található, ami megadja a testük egyedi kinézetét. Ezen a "dombon" helyezkednek el a medúza testét alkotó csápok, amelyek különböző hosszúságúak és vastagságúak lehetnek.

Rajokban Úsznak-e?

A rajokban való úszás a medúzák körében meglehetősen ritka jelenség. Mivel a medúzák többségének nincsen aktív úszószerve, mint például az uszony, nem tudnak könnyedén mozogni és irányt változtatni a vízben. Ezért legtöbbjük passzív úszóként él a tengeri áramlatok segítségével. Azonban néhány medúzafaj ismert a rajokban történő úszásról, különösen a világ trópusi és meleg tengereiben. Ezek a rajok elképesztő látványt nyújtanak, ahogy szinte egyszerre mozognak a vízben. Valami ilyesmit láthatott a fent említett hölgy is, amit egy fotón sikerült megörökítenie az utókornak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás