promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Katasztrófát sejtető, gigantikus élőlény emelkedett ki a tenger mélyéből, a búvárok megrökönyödtek
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Búvárok egy csoportja fedezte fel az óriási halat, amely nagyon ritkán látható csak.

Tajvan partjainál találkoztak vele a búvárok, az évtizedek alatt pedig alig láthatta őt ccsupán néhány ember, annyira ritka jelenségnek számít a megjelenése. Őedig a búvárok sekély vízben gyakorlatoztak, így nem is számítottak a jövevényre, aki egyszercsak megjelent a kamerájuk előtt. A YouTube-on azóta több helyen is megtalálható a felvétel, amelyet már milliók láthattak így világszerte. Az óriási szíjhalakról nagyon kevés felvétel akad, mivel akár 1000 láb mélyen is élhetnek. Ráaádásul a megjelenése mindig rossz ómen, és ezt mind tudják, akik ismerik a hozzá kapcsolódó legendákat.

A búvárok vezetője csodálatos találkozásról vallott, hiszen soha életében nem látott ilyen csodálatos élőlényt élőben, a saját szemével, ilyen közel a tengerben.

Ezüstös és pikkelyes külső jellemzi őket, és nagyon sok helyen megtalálhatók, ám a mélytengerekben. A Guinness Rekordok könyvében is nagyon sok bejegyzés foglalkozik vele, korábban egy 50 méteres példányt is fogtak, a 19. században pedig egy 600 kilós példány akadt a halászok kezére. A tudományos neve Regalecus glesne, nevét pedig az erősen megnyúlt testéről kapta. Sokak szerint pedig az óriási szíjhalakkal való találkozások adhattak egy csomó tengeri szörnyes meséhez alapanyagot, annak ellenére, hogy nem számoltak be semmiféle támadásról akkor, amikor véletlen emberekkel találkozott.

A japán legendák szerint a hal megjelenése mindig egy katasztrófa előjele, a távol-keleti ország folklórja szerint a tengeristen küldi a halat a felszínre, hogy figyelmeztesse az embereket a közelgő bajra. És a fukushimai katasztrófa előtt is észleltek példányokat. Ám a tudósok magyarázata más, mint azt Hiroyuki Motomura professzor elmondta, általában akkor emelkednek a part felé, ha rossz a fizikai állapotuk.

Íme a videó a találkozásról:

(via USA Today News)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás