promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Cápa-szörny a Dunában? Magyarországon nyomozott a titok után a híres horgász
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Videón, ahogy a híres Jeremy Wade a cápa-nagyságú vízi szörny után nyomoz a Dunában.

Még 2020-ban került bemutatásra, ám alighanem sokak figyelmét elkerülhette a koronavírus-járvány berobbanása után, hogy Jeremy Wade Magyarországon járt. A világ talán leghíresebb horgásza igazi médiajelenség, ám valódi szakértője a halfogásnak. A szakember rengeteg televíziós műsort készített már a világ legrejtélyesebb vízi élőlényeiről. Wade elsősorban titokzatos méretű és viselkedésű egyedeknek, egész fajoknak jár utána, melyek elsősorban az emberek életterében, folyók és tavak környezetében éldegélnek. 

Az angol Jeremy általában egzotikus országok vidékeit keresi fel, hogy megbizonyosodjon különböző pletykákról és szóbeszédekről, amelyek egy-egy gigantikus lény ijesztő felbukkanásáról értekeznek. Többnyire sikeresen megcáfolja a már-már természetfeletti tulajdonságokkal felruházott halak mibenlétét, bár kétségtelen, hogy időnként kapitális méretű halóriásokba fut bele. Alighanem Wade is kalapot emelt volna korábbi slágercikkünk, a fantommedúza egy meghökkentő képviselője előtt.

Wade magyarországi látogatásakor nem egy hétköznapi ember számára meghökkentő, harcsaóriást keresett, hanem egy sokkal kevésbé sablonos történetnek akart utána járni. Hősünk is értesült arról, hogy az egykor gigászi méretet is elérő viza itthoni előfordulása drámaian lecsökkent. Pedig a nagyobb cápák méretével rendelkező hal egykor igen gyakori élőlénye volt a Dunának. 

Súlyosan veszélyeztetett fajjá lépett elő a viza, melynek két ellensége lett az elmúlté évszázadokban. A Duna nagymértékű mederszabályozása, amely tönkretette a természetes élőhelyeit, illetve a túlhalászás, és az ikrájának már-már megszállott rablása. Mára szinte kizárttá vált, hogy Magyarország területén ember nagyságú vizapéldány éldegéljen, pedig még a másfél tonnás súlyt is képes elérni agg korára ez a Wade által "páncélos leviatánnak" nevezett " élő őskövület". 

A fenti videóban megtekinthető az egész dunai viza-sztori Jeremy Wade és a Youtube által.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás