promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rémálomba illő lényt találtak az Antarktisz fagyos vizében
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Horrorfilmek ijesztő tengeri élőlényének is megfelelő ritka fantommedúzával találkozott egy expedíció Antarktisznál, egészen pontosan a Rongé-szigetnél ami a környék egyik legzordabb helye. 

A magánszemélyek túráiról is egyre gyakrabban beszámoló National Geographic-nak köszönhetően találkozhatunk az interneten egy friss poszttal, mely egyre gyakoribb találkozásokról számol be a különleges és ritka fantommedúzával. A gigantikusra megnövő élőlényt még a 20. század elején fedezték fel, és mindössze százharminc feljegyzett észlelésről tudunk, amelyek igazolást nyertek. Korábban hálóval véletlenül kifogott példányok voltak a jellemzően előkerült egyedek, ám manapság az egyre több merülőhajós túrának hála egyre gyakoribbak a faj észlelései. 

A tengerbiológusok és szakértők szerint eddig az volt az általánosan elfogadott nézett, hogy a fantommedúza jobbára roppant mélyen helyezkedik el a vízben. Feltételezések szerint csak akkor jön a napfény által is már elért zónába, amikor az arra érzékeny parazitái már kínozzák a testét. A legújabb találkozáskor azonban a gerinctelen élőlény csak lazán cirkálgatott az expedíció helyszínén, és jó eséllyel majd tízméteres karjaival vadászgatott. Zsákmányai feltehetően planktonok és kishalak, akik bizony nem csak a tőle megszokott 6000 méteres mélységben, hanem közel a vízfelszínhez is éldegélnek. 

A merülésen résztvevő tehetős civilek (egy ilyen móka fejenként több tízezer dollárba is kerülhet) épp úgy elképedtek az óceáni óriás aktivitásán, mind maguk a tudósok is akik igyekeztek a lehető legjobban megörökíteni a nem várt randevút. Szerencsére a NatGeohoz is eljuttatták a hiteles videót az esetről, és láthatjuk rajta a fantommedúza valóban elképesztő karjait. Érdekesség, hogy megfigyelték az említett példány társát is, mely nem fajához tartozik. Állandó kísérője ugyanis egy brotula volt, mely egy angolna szerű hal. Miközben a medúza egyfajta védelmet nyújt számára, addig a napfény mellett éppen a brotula az, mely ritkíthatja a csalánozó parazitáit. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás