promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Velence zavartalan vizeiben gyönyörű medúzák úszkálnak – videó
Borítókép:  Flickr
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Most, hogy a járvány miatt eltűntek a turisták, és Velence víziútjai sincsenek zsúfolásig tele hajókkal, vízibuszokkal és gondolákkal, kíváncsi rákok, békésen úszkáló medúzák és halrajok, valamint színpompás hínárok uralják a város csatornáit.

„A lagúna növény- és állatvilága nem változott a korlátozások alatt. Az egyetlen dolog ami változott, az az, hogy most lehetőségünk nyílik gyönyörködni benne”

- mondta Andrea Mangoni zoológus, akinek ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy újra felfedezze a Velencei-lagúna sokszínű ökoszisztémáját. A zoológus egy nemrég közzétett felvétele, amelyen egy medúza úszkál a város egyik csatornájának áttetsző vizében, óriási népszerűségnek örvend az interneten. Mangoni már 20 éve dolgozik Velencében, és még soha sem látta ennyire tisztának a város víziútjait.

Marco Sigovini, a Velencei Tengertudományi Intézet kutatója először észlelt tengeri fajokat a város központi részein.

„A Velencei-lagúna növény- és állatvilága sokkal színesebb és érdekesebb, mint az ember gondolná. A medúzák jelenléte sem meglepő. Egyre gyakrabban merészkednek be a lagúnába, különösen az év bizonyos szakaszaiban, talán az áramlatokkal együtt érkeznek. Normális esetben azonban óriási a hajóforgalom, így valószínűleg sokuk elpusztul” 

- mondta Sigovini, aki a jelenlegi helyzet ellenére nem túl derülátó a jövőt illetően, szerinte ez a néhány hónapnyi korlátozás nagy valószínűséggel nem lesz elegendő ahhoz, hogy változásokat hozzon az ökoszisztéma minőségében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás