promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Internetes bűnözők garázdálkodnak a Jófogáson – könnyen eltűnhet a pénz a bankszámládról, ha bedőlsz nekik
Borítókép:  Jófogás official
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy TikTok videóban jobban is szemügyre lehet venni, hogyan működik ez az internetes átverés a Jófogáson.

Szakértők mindig felhívják a figyelmet arra, hogy a digitális világban ugyanolyan veszélyek leselkednek ránk, mint az igaziban. Szóval nem kell kimennünk a házból Magyarországon, sem egy sötét sikátorban sétálgatni a fővárosban, mert a nappali közepén is ki tudnak minket rabolni, ha éppen a laptopunk előtt ülünk, vagy a telefonunkat nyomkodjuk.

Továbbra is fontos, hogy ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek, és ha interneten vásárolunk, akkor győződjünk meg arról is, hogy megbízható weboldalon tesszük ezt. A hackerek és a szimpla csalók rengeteg átverést alkalmaznak, hogy kifosszanak minket a virtuális térben.

A csalók ügyesen dolgoznak, mert 2022 első negyedévében másfél milliárd forintnyi összeget tudtak bezsebelni Magyarországon. Azt hiszik sokan, hogy az idősebbek vannak veszélyben, de néha még a tapasztalt netezők is bele tudnak sétálni a csalók kelepcéjébe. Ez annak köszönhető, hogy mindig újabb és újabb trükkökkel rukkolnak elő, mint egy ügyes bűvész.

Most a TikTok-on tettek közé egy videót, amiben bemutatnak egy roppant ügyes csalást. A feltöltő a Jófogáson hirdetett meg egy terméket, amit meg is vásárolt valaki. Az internetes bűnöző utána küldött egy emailt, amiben a hirdetőnek elkérték a bankkártya adatait.

Még egy chatablakban is lehet kommunikálni a csalóval, ahol biztosít minket arról, hogy itt minden biztonságos, és még azt is hozzáteszik, hogy 100 ezer szállítási tranzakciót bonyolítottak le ideáig. Persze itt jön a trükk, hogy a pénzt átvételéhez meg kell adnunk a MasterCard adatainkat. Ha ugyebár ezt megtesszük, akkor rögtön be is sétáltunk a kelepcébe, ami nagyon ügyesen fel van építve, így könnyű bedőlni neki.

Az ilyen levelekben a beágyazott linkekre sem szabad kattintani, mivel rosszindulatú weboldalakra irányítanak, a csatolt fájlok pedig vírusokat tartalmazhatnak. A csalók ráadásul gyakran alapoznak a pszichológiai manipulációs technikára, hogy pánikba essünk, és azonnal fizessünk.

A Gmail hála égnek ma már kiválóan felismeri a gyanús leveleket és átirányítja azokat a spam mappába. Ha mégis átverésre gyanakszunk, akkor azt nem árt jelenteni a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek.

Ne feledjük, hogy még a Jófogáson is résen kell lenni. A bankszámla számunkat meg szabad adni, ha valaki utalni akar, de mást semmiképpen sem.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás