promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rengeteg magyarnak tűnt el a pénz a bankszámlájáról – a csalók most is aktívak, így nem árt résen lenni
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hála égnek az ügyfelek egyre jobban kezdik kiszagolni, hogy valaki a bankkártya adataikra pályázik, és az bizony nem a bank.

A digitális világban mindig résen kell lenni, de alapvető szabály, hogy ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek. A hackerek és a szimpla csalók rengeteg átverést alkalmaznak, hogy megszerezzék tőlünk ezeket, és visszaéljenek vele.

Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de még a saját pénzintézetünk se fogja a bankkártyánk adatait kérni. Kifejezetten igaz ez a bankkártya hátoldalán található háromjegyű CVV/CVC kódra. Ha ezt is felkészületlenségből megadtuk, akkor azonnal hívni kell a bankot, és tiltani a kártyát.

A magyar bankok semmilyen csatornán (e-mail, SMS, telefon) nem szokták az ügyfeleiket arra kötelezni, hogy adják meg a bankkártyára vonatkozó összes adatukat, e-bank jelszavukat, telefonszámukat, vagy telepítsenek távoli elérést biztosító programokat. Erre is vigyáznunk kell, mert a programokkal olyan vírust juttathatnak az eszközeinkre, amivel átvehetik felette az irányítást, és nem csak a bankkártya adatainkat lophatják el, hanem szinte mindent.

Az ATV Magyarország híradója is beszámolt róla, hogy Több, mint 1100 kibertámadás történt a hazai bankok ellen 2022 első negyedévében, ami tényleg rengeteg. Mi is megírtuk, hogy az MKB Bank figyelmeztetést adott ki, mivel a legújabb módszerrel a Google keresőjében hirdetik a csalók saját oldalaikat. Szóval ha valaki beírta, például a keresőbe, hogy „MKB” vagy „MKB Bank” lehet a csalók által üzemeltetett adathalász oldalra jutott.

Most mi is leírjuk, hogy mik a legfontosabb lépések, amit tehetünk:

  • Állítsunk be a telefonunkon, laptopunkon több lépcsős azonosítást
  • Használjunk erős jelszavakat - számok, kisbetű, nagybetű és írásjel egyaránt legyen benne
  • Ne legyen jelszavunk egyértelmű - különösen, mert sokan ugyanazt a jelszót sok helyen használjuk egyszerre, így elég, ha illetéktelenek egyszer meglátják
  • E-mailben, telefonon, SMS-ben soha ne adjunk meg jelszavakat, bankkártya adatokat
  • Ne telepítsünk megbízhatatlan külsős szoftvert a telefonunkra, számítógépünkre
  • Lehetőleg ne Google keresőből menjünk fel a bankunk honlapjára, hanem írjak be rendesen a címet a böngészőbe

A csalók ügyesen dolgoznak, mert 2022 első negyedévében másfél milliárd forintnyi összeget tudtak bezsebelni. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet októberben tartja szokásos kibervédelmi hónapját, melynek középpontjában idén az adathalászat és a zsarolóvírusok állnak.

Közben pár napig elég híres lett az a videó (azóta törölték YouTube-ról), amiben valaki rájön, hogy csalókkal van dolga, így hamis bankkártya adatokat ad meg. Ezután az álügyintéző rájön, hogy a saját csapdájába esett, elkezd káromkodni, majd bontja a vonalat. Már az első másodpercektől érezhető volt, hogy nem profi az illető, ráadásul egy Hajdú-Bihar megyei körzetszámú telefonszámról indította a hívást, aminél ha nem alkalmaztak valami trükköt, azonnal lenyomozható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás