promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetes vírus tartja rettegésben az okostelefonokat – Szinte mindennek búcsút mondhatsz, ha felkerül rá
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Sova nevezetű trójait továbbfejlesztették, szóval innentől akár titkosíthat mindent a telefonunkon.

Ma már az emberek túlnyomó többsége nem asztali gépen, vagy laptopon internetezik, hanem a telefonját használja erre. Sokan elfelejtik, hogy ez is ugyanúgy vírusos lehet, mint egy számítógép, szóval nem árt odafigyelni, hogy mire kattintunk.

Ismeretlen, vagy éppen gagyinak tűnő alkalmazásokat se töltsünk le rá, hiába a Play Áruházban találunk rájuk. A Google ezeket olykor később veszi észre, amikor az appokat már rengetegen letöltötték, és az megfertőzte az eszközüket.

Az is a kiberbűnözők malmára hajtja a vizet, hogy a legtöbben semmilyen vírusirtót, vagy antimaleware szoftvert nem telepítünk fel az okostelefonunkra, szóval ezt sem árt orvosolni. Már csak azért is, mert egy igazán veszélyes kártevő kezdett el terjedni, amit az utóbbi időben tovább is fejlesztettek.

Akinek iPhone-ja van, az itt már fel is lélegezhet, mivel a Sova az androidos készülékeket képes csak megtámadni. Először a biztonsagportal.hu számolt be róla, a hogy trójai tavaly kezdett el nagy ütemben terjedni, aminek a hármas verziója képes volt bizonyos kétfaktoros hitelesítések kijátszására.

A hvg.hu is megírta, hogy az androidos banki trójai nagyon veszélyes, mivel képes jelszavakat és felhasználóneveket megszerezni, cookie-kat lopni, alkalmazásokat hamisítani. Ha ez nem lenne elég, több mint 200 banki és fizetési alkalmazást utánozhat, és kriptovaluta pénztárcákba is utrkálhat. A négyes verzió a Gmail, GPay és Google Password Manager ellen is képes támadást indítani.

A Biztonságportál megemlíti, hogy a Cleafy biztonsági kutatói már felfedezték az ötös verziót. Az új kártevő mostantól alkalmas fájltitkosításra a mobil készülékeken, hasonlóan ahhoz, ahogy azt a Windows-os zsarolóvírusok is teszik. A mobilvírus jelenleg AES-alapú titkosítást használ, és a kompromittált állományokat „.enc” kiterjesztéssel látja el.

Figyeljünk hogy soha ne nyissunk meg olyan fájlmellékleteket, amelyeket nem várt, vagy amelyeket ismeretlen személyektől kaptunk. Még Messengerben is érdemes rákérdezni a saját ismerősünknél, ha gyanús linket küldött nekünk, mivel lehet nem ő volt. Ha kattintunk, akkor a vírus már rajta is van a telefonunkon vagy a számítógépünkön.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás