promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztetést adott ki egy magyar bank – hamar eltűnhet a pénz a számládról, ha nem figyelsz erre
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ennek tényleg rengeteg ügyfél bedőlhet, mert egy adathalász oldal szedi az áldozatait, ami megtévesztésig hasonlít az eredetire.

Rengetegszer nem vesszük komolyan, hogy a digitális világban ugyanolyan veszélyek leselkednek ránk, mint az igaziban. Itt nem kell a sötétben egyedül hazamennünk ahhoz, hogy valaki kiraboljon minket, elég egy trükkös átverés néhány hacker részéről, és rögtön meg is csapolhatják a bankszámlánkat.

Elsődleges szabály, hogy soha, semmilyen körülmények között ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek. A legtöbb kiberbűnöző arra megy rá, hogy valamilyen módszerrel kicsalja a bankkártya adatainkat. Na, ez az, amit mindenképpen hét lakat alatt kell őriznünk. A bank sem telefonon, sem e-mailen nem fogja ezt elkérni tőlünk, szóval ne dőljünk be neki.

Nem rég találkozhattak néhányan telefonos csalókkal is az utóbbi időben, akikkel szinten nagyon vigyázni kell. Ők valamelyik bank alkalmazottjának adják ki magukat, majd a pénzintézet nevében adnak tájékoztatást az áldozat számlájával kapcsolatban. Általában mindig azt lovagolják meg, hogy az illető fiókja veszélyben van.

Ezután egy alkalmazás telepítését ajánlják fel, amihez távsegítséget is biztosítanak. Telefonon keresztül adják az instrukciókat, a kiszemelt áldozat lépjen be a netbankjába, diktálja a telefonjára érkező „biztonsági” kódokat, és míg a telepítés zajlik már meg is csapolták a sértett számláját.

Most az MKB Bank adott ki figyelmeztetést, hogy adathalász weboldal segítségével próbálják megszerezni az ügyfeleik belépési adatait.

Az MKB azt javasolja, hogy a felhasználók soha se a böngészőben keressenek rá az internetbank oldalára, hanem mindig a hivatalos honlapról - az MKB Bank esetében a www.mkb.hu oldalról - nyissák meg az online bankoláshoz használt felületet. Ha a Google keresőjében úgy érezzük, hogy adathalász oldalon vagyunk, akkor ellenőrizzük a címet. Ha az nem „.hu”-ra végződik, azonnal zárjuk be a böngészőt.

Az is fontos, hogy mindig olvassuk el az SMS-ben kapott jóváhagyó kódot tartalmazó üzenetet, ellenőrizve, mihez adjuk a jóváhagyásukat, és az applikációval történő jóváhagyáskor is ellenőrizzük az aláírandó tranzakciót.

Amennyiben bárki bizonytalan az MKB Banktól kapott üzenetekkel kapcsolatban, vagy úgy érzi véletlenül kiadta az adatait, az azonnal hívja a TeleBankot a 06 80 350 350-es telefonszámon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás