promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Milliomos lehetett volna a hajléktalan, de lemondott a pénzről, az egész élete megváltozott

Milliomos lehetett volna a hajléktalan, de lemondott a pénzről, az egész élete megváltozott

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Hiába a nyomorúságok körülmények, nem kellett neki a pénz, ez a döntés élete végéig kíséri majd.

Egy ingatlanügynök megváltoztatta egy hajléktalan férfi életét, miután visszaszolgáltatta az elveszett 10 000 dolláros csekkjét

Elmer Alvarez, a Connecticut állambeli New Haven városában élő hajléktalan férfi élete örökre megváltozott, amikor egy rendkívüli tettet hajtott végre: visszaadta egy elveszett 10 000 dolláros csekk jogos tulajdonosának. A történet hőse, Roberta Hoskie ingatlanügynök volt, aki az eset kapcsán nemcsak háláját fejezte ki, hanem segítő kezet is nyújtott a rászoruló férfinak. Most közösen dolgoznak azon, hogy átmeneti otthont építsenek a hajléktalanok számára, amely nem csupán menedéket nyújt, hanem különböző szolgáltatásokkal is támogatja az ott élő fiatalokat.

Egy jótett, ami életet menthet

Elmer Alvarez jól ismeri az élet árnyoldalait. Korábban drogfüggőséggel és mentális problémákkal küzdött, ami miatt több alkalommal börtönbe is került. Azonban három évvel ezelőtt úgy döntött, hogy új útra lép, és azóta tiszta maradt. Amikor rábukkant a 10 000 dolláros csekkre, nem habozott: azonnal tudta, hogy vissza kell juttatnia a pénzt annak jogos tulajdonosának. Egy barátja segítségével felhívta a csekken szereplő telefonszámot, és így találta meg Robertát.

„Arra gondoltam, milyen érzés lehet elveszíteni egy ekkora összeget. Biztosan kétségbeesett lettem volna”

– mondta Alvarez a helyi WTNH hírcsatornának. A találkozásukat Roberta Hoskie rögzítette, és a felvételeken látható, mennyire megható volt a pillanat, amikor a két ember találkozott. Roberta szavai szerint Elmernek fogalma sem volt, hogy kié a csekk, ahogyan arról sem, hogy Hoskie korábban maga is hajléktalan volt és szociális segélyből élt egyedülálló anyaként.

Egy segítő kéz az újrakezdéshez

Roberta Hoskie hálája nem merült ki köszönő szavakban: lakást talált Elmer számára, és hét hónapig fizette a bérleti díját, hogy a férfi nyugodtan lábra tudjon állni. Emellett beíratta őt egy ingatlaniskolába, ahol Elmer most új szakmát tanulhat.

„Ő egy rendkívüli ember, aranyszívű. Több ilyen emberre lenne szükség, mint amilyen ő”

– mondta Hoskie. A közös munka során most egy ingatlanprojektet visznek együtt, amely ugyan nem hoz anyagi hasznot, de olyan eredményt érhet el, amely bármilyen nyereségnél többet ér.

A céljuk egy átmeneti ház létrehozása, ahol hajléktalan fiatalok és fiatal felnőttek kapnak menedéket, valamint lehetőséget arra, hogy szakmai segítséggel és különböző támogató szolgáltatásokkal újraépíthessék életüket. A ház nem csupán egy fedél lesz a fejük felett, hanem olyan hely, ahol oktatási és mentális segítséget is nyújtanak nekik, hogy újra a társadalom hasznos tagjaivá válhassanak.

Hasonló múlt, közös jövő

Roberta Hoskie története sem mindennapi: egykor ő maga is a társadalom perifériáján élt. Tinédzserként hajléktalanként nevelte gyermekét, de hatalmas erőfeszítések árán sikerült kitörnie a szegénységből. Ma már több millió dolláros ingatlanüzlettel rendelkezik, és úgy érzi, hogy kötelessége segíteni másokon.

„Elmer nem tudta, hogy én is voltam hajléktalan, hogy szociális segélyen éltem. Az, hogy visszaadta a csekket, számomra sokkal többet jelentett, mint az a pénzösszeg”

– mesélte Roberta.

Elmer Alvarez azt is elmondta, hogy számára az, hogy visszaadta a csekket, és látta Hoskie boldogságát, többet ért, mint 10 000 dollár.

„Újra és újra megtenném. Az érzés, hogy helyesen cselekedtem, megfizethetetlen”

– vallotta a férfi, aki most már saját jövőjét építi, és másoknak is szeretne segíteni abban, hogy kijussanak a hajléktalanság csapdájából.

Az amerikai hajléktalanság kihívásai

Az eset rávilágít egy sokkal szélesebb társadalmi problémára is: az Egyesült Államokban mintegy 580 000 ember él hajléktalanként az utcán vagy menedékhelyeken. A családokban élő hajléktalanok a teljes hajléktalan népesség 30%-át teszik ki, míg a fennmaradó 70% egyedülálló személyekből áll. A Boston Egyetem Városok Kezdeményezése (Initiative on Cities) által kiadott jelentés szerint az amerikai polgármesterek tisztában vannak a hajléktalanság növekvő problémájával, ám a forráshiány és a lakosság egy részének ellenállása megnehezíti a helyzet kezelését.

A kutatások azt mutatják, hogy bár a polgármesterek többsége felelősséget érez a hajléktalanság kezelése iránt, kevesen érzik úgy, hogy valódi hatásuk lenne a probléma megoldására. Az ilyen példák, mint Roberta Hoskie és Elmer Alvarez közös története, reményt adnak arra, hogy az egyéni kezdeményezések és segítőkészség még a legnehezebb helyzetben lévők számára is új esélyt jelenthetnek egy jobb életre.

forrás: Scoop