promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A költözés alatt álló nénihez vendég érkezett, több milliárd forintot talált a szemétben

A költözés alatt álló nénihez vendég érkezett, több milliárd forintot talált a szemétben

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

A néni még csak nem is sejtette, hogy milliárdos.

Egy 90 éves asszony konyhájában lógó festmény kiderült, hogy egy 26 millió dolláros mestermű

Képzeld el, hogy egy régi festmény a lakásodban milliókat ér. Pontosan ez történt egy 90 éves francia asszonnyal, aki majdnem kidobta a konyhája falán lógó festményt. Évekig ott lógott a tűzhely fölött, míg végül a családja meggyőzte, hogy tartsa meg. Amikor a festményt árverésre bocsátották, a francia kormány „nemzeti kincsnek” nyilvánította, és megakadályozta, hogy az országból kikerüljön. Végül a híres Louvre múzeumba került.

Egy régi festmény, ami szinte a kukában végezte

Négy évvel ezelőtt az idős hölgy költözésre készült, és úgy döntött, hogy megszabadul a festménytől, amely évtizedek óta díszítette a konyháját. A kép Jézus Krisztust ábrázolta körülötte emberekkel, de az asszony számára nem tűnt különlegesnek. Azonban a családja végül egy művészeti értékbecslőhöz fordult, aki megdöbbentő felfedezést tett: a festmény egy 13. századi olasz mester, Cimabue alkotása volt, amelyet több százezer dollárra értékeltek.

Cimabue mesterműve

Az idős hölgy nem emlékezett, hogyan került hozzá a festmény, és azt hitte, hogy egy görög vallási ikon. A festmény valójában a „Krisztus kigúnyolása” címet viselte, és egy nyolc részes diptichon része, amely Krisztus keresztre feszítését és szenvedéseit ábrázolja. A diptichonból mindössze két másik darab maradt fenn, ami tovább növelte az értékét. Eric Turquin, a festmény hitelességét igazoló párizsi szakértő elmondta, hogy a festmény egyértelműen Cimabue műve, mivel méretei, stílusa és színvilága pontosan megegyezett a művész többi alkotásával.

Az árverés és a nemzeti kincs státusz

A festmény 2019-ben került árverésre, ahol egy londoni műkereskedő, Fabrizio Moretti 24,2 millió euróért (26,8 millió dollár) vásárolta meg. Moretti elmondása szerint két gyűjtő számára vásárolta meg a festményt.

„Ez az egyik legfontosabb felfedezés az elmúlt 15 évben. Cimabue a modern művészet kezdete. Amikor a kezembe vettem a képet, majdnem elsírtam magam”

– nyilatkozta a New York Times-nak.

Azonban, miután a francia kormány értesült az árverés eredményéről, „nemzeti kincsnek” nyilvánította a művet, és nem engedte, hogy 30 hónapig elhagyja az országot. Bár Moretti nem volt boldog emiatt, a Louvre múzeumnak ez idő alatt sikerült összegyűjtenie a szükséges pénzt, hogy megvásárolhassa a festményt.

Cimabue mesterműve a Louvre-ban

A francia kulturális minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy ezek az akvizíciók a Louvre múzeumának kivételes erőfeszítéseinek köszönhetőek, amelyek lehetővé teszik, hogy Franciaország megőrizze a világ legnagyobb múzeumai által áhított műveket, és hogy azok mindenki számára hozzáférhetővé váljanak. A festmény hamarosan a Louvre-ban kerül kiállításra a többi Cimabue-alkotás társaságában, így a nagyközönség is megcsodálhatja ezt a különleges mesterművet.

forrás: Scoop