promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyar várost választottak a világ legszebb ismeretlen városává, építészek szavazták meg

Magyar várost választottak a világ legszebb ismeretlen városává, építészek szavazták meg

Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

Hollywoodi sztárok pihenőhelyeit utasította maga mögé. 

Eger az élen: Az Architectural Digest rejtett gyöngyszemeket bemutató listájának magyar győztese

Az utazási és építészeti világ egyik legrangosabb kiadványa, az Architectural Digest magazin, nemrég közzétette azt a listát, amely a világ kevésbé ismert, ámde lenyűgöző úti céljait sorolja fel. A rangos kiadvány célja, hogy olyan helyeket mutasson be, amelyek a helyi lakosokon kívül csak kevesek számára ismertek, mégis megérdemelnék a szélesebb körű figyelmet. A listán számos varázslatos helyszín szerepel, de az első helyet Eger, Magyarország egyik legszebb városa szerezte meg.

Eger az első helyen

Az Architectural Digest különösen kiemelte Eger történelmi és kulturális jelentőségét. A cikkben a várost úgy mutatják be, mint a középkori történelem és a barokk építészet egyik ékkövét. A Heves megyei város az Eger-patak völgyében fekszik, amelyet középkori vára és egyedülálló barokk épületei tesznek igazán különlegessé. A magazin hangsúlyozta, hogy Eger a 18. században virágzott fel igazán, amikor is egyházi központtá vált, amiért sokan a „magyar Róma” néven emlegették.

Nemcsak épületei, de föld alatti titkai is kiemelkedőek: a város alatt egy 90 kilométeres alagúthálózat húzódik, amelyet borospincék töltenek meg, sőt, a helyiek az Oszmán Birodalom idején itt találtak menedéket a támadások elől. Eger gazdag történelme, műemlékei és borkultúrája nemcsak a magyar látogatókat, hanem a világ minden tájáról érkező turistákat is lenyűgözi.

További lenyűgöző helyszínek a listán

Eger mellett számos más, kevésbé ismert, de lenyűgöző úti cél is szerepel a listán. Ilyen például a németországi Goslar, amely egykor a Római Birodalom császárainak kedvelt úti célja volt. Ez a festői település a Harz-hegység lábánál fekszik, és középkori városmagja a Világörökség része. Goslar egy valódi időutazás a történelembe, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a középkori császári hatalom fénykorába.

A spanyol Mallorca szigetén található Deià is felkerült a listára, amelyet nemcsak csodás természeti környezete, hanem híres látogatói is különlegessé tesznek. Hollywood sztárjai, mint például Robert Graves, gyakran töltik itt nyaralásaikat, és a falu bohém hangulata valódi inspirációt nyújt az alkotó szellemű emberek számára.

Egy másik különleges helyszín a görög Szími szigete, amely a Dodekanészosz szigetcsoport része. Szími nemcsak történelmi szempontból érdekes – a görög mitológia szerint itt születtek a három Gráciák –, hanem festői szépsége is megbabonázza a látogatókat. Szími macskaköves utcái, színes házai és kristálytiszta tengerpartjai méltán kerültek fel erre az exkluzív listára.

Japán, Algéria és az Egyesült Államok különleges helyei

A japán Nagano városa, amely az 1998-as téli olimpia otthona volt, szintén helyet kapott a listán. A város azóta is népszerű úticél a síelők és a természeti szépségek kedvelői körében. De nem csak a havas lejtők vonzzák a turistákat: Nagano számos történelmi templommal és szentéllyel büszkélkedhet, amelyek a japán kultúra mélyére engednek bepillantást.

Az algériai Ghardaia városa is felkerült a rangsorba, amely híres agyagházairól és a közelben található mecsetekről. A város egyedülálló építészete és a Szahara sivatag közelsége egzotikus hangulatot kölcsönöz ennek a különleges helynek. Ghardaia egy igazi rejtett gyöngyszem, amely a világutazók figyelmére méltó.

Az oregoni Ashland városa az Egyesült Államokban is felkerült a listára, amely leginkább az évente megrendezett Oregon Shakespeare Festival miatt vált híressé. Ashland azonban nemcsak kulturális eseményeiről ismert, hanem a környező természeti szépségekről is. A város ideális úti cél mindazoknak, akik szeretnének elmerülni a művészetek és a természet világában.

Miért éppen Eger?

Az Architectural Digest választása, hogy Eger kerüljön az első helyre, nem véletlen. A város történelmi jelentősége, gazdag kulturális élete és építészeti csodái mind hozzájárultak ahhoz, hogy méltán érdemelje ki ezt az elismerést. Eger nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik legszebb és legérdekesebb városa, amelyet érdemes felfedezni mind a történelem, mind a kultúra szerelmeseinek.

Eger sikerének titka nemcsak a híres borospincéiben, hanem a város atmoszférájában rejlik. A barokk épületek között sétálva, a vár falain állva és a helyi borokat kortyolva az ember valóban úgy érzi, hogy egy időutazás részese lehet. Az ilyen rejtett gyöngyszemekre világít rá az Architectural Digest listája, amelyek a tömeg turizmus helyett valódi élményeket kínálnak. Eger minden bizonnyal egy olyan város, amely még sokáig szerepel majd az utazók bakancslistáján.

forrás: AD