promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 Lerántottuk a leplet a pénzszivattyú parazitákról: havi tízezreket dobsz ki teljesen fölöslegesen úgy, hogy észre sem veszed
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Folyton a pénzed végén vagy a hónap végére? Egy kis odafigyeléssel gyorsabban kijöhetsz a kátyúból, mind gondolnád.

Az átlagos magyar családok gyakran nem is sejtik, hogy mennyi pénzt pazarolnak el feleslegesen mindennapi tevékenységeik során. Az ételhulladék, az impulzív vásárlások és a kis luxusok minden hónapban több tízezer forintot tesznek ki.

Nem véletlenül találták ki a sok kicsi sokra megy mondást, érdemes tehát sokkal tudatosabban hozzáállni a költéseinkhez, ha pénzszűkében vagyunk, akkor még inkább. Mutatunk pár tippet rra vonatkozóan, hogyan kímélhetjük meg magunkat ezektől a pénzszívó parazitáktól.

Egy egyszerű, ám hatékony módja a spórolásnak az élelmiszerek tervezett és tudatos vásárlása. Érdemes ritkábban a kasszák elé vonulni, és alaposan átgondolni a bevásárlási listát, így nem csak az ingervásárlások lehetőségét csökkentjük, hanem a költéseinket is sokkal egyszerűbben követhetjük.

A listák használata, a szükséges mennyiségű étel beszerzése, valamint az élelmiszerek újrahasznosítása mind segíthet csökkenteni a felesleges kiadásokat.

Sok családnak a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a hétvégi nagybevásárlás során ne essenek csapdába a csábító akciók és a többletáruk beszerzése miatt. Ugyanakkor az akciókról nagyon is érdemes tájékozódni. Még több hasznos tanácsért érdemes végignézni ezt a videót, ahol részletesen körbejárják, hogy mire kellene jobban odafigyelni egy-egy nagybevásárlás során:

Ha van valamilyen káros szenvedélyünk, érdemes megfontolni a komoly életmódváltást. Ezeknek a termékeknek, mint amilyen a cigaretta, az alkohol vagy a kávé, nem is feltétlenül csak az egészségre gyakorolt hatásuk az igazán káros (a gyönyör néha egészségtelen, ugye), hanem az, hogy rengeteg pénz szivattyúznak ki a zsebünkből azok, akik a mi függőségünkből gazdagodnak meg.

A kis luxusok, mint például a reggeli kávé vagy az utcai gyorsétel, havi szinten akár több tízezer forintba is kerülhetnek.

Ezekre a kiadásokra gyakran nem is gondolunk, pedig ha összeadjuk őket, megdöbbentő összeget kapunk.

Alternatív megoldásként érdemes lehet megfontolni, hogy otthon készítjük el például az ebédet.

Ma már a telefonszámlán is sokat spórolhatnánk, mivel az okostelefonok és az internet széles körű elterjedtsége lehetővé teszi számunkra, hogy ingyenesen kommunikáljunk egymással. Érdemes átnézni, miért is fizetünk jelenleg a díjcsomagunkban, és inkább az ingyenes lehetőségeket használni a hagyományos telefonálás helyett.

A különböző alkalmazások, például a Facebook Messenger hanghívás funkciója vagy a különböző VoIP szolgáltatások segítségével könnyedén tarthatjuk a kapcsolatot szeretteinkkel anélkül, hogy ez plusz költségeket jelentene.

A számlák rendszeres fizetése és a határidők betartása elengedhetetlen, mert csak így kerülhetjük el a késedelmi díjakat, amikről sokszor nem is értesülünk külön. Sokszor azonban elfelejtjük azokat, vagy egyszerűen csak elhalasztjuk a fizetést, ami hosszú távon szintén komoly költségeket okozhat.

Ebben az emlékeztetők beállítása, automatikus fizetési lehetőségek igénybevétele vagy akár a rendszeres pénzügyi tervezés segíthet a legtöbbet.

Összességében fontos felismerni, hogy a kis változtatások és a tudatosabb pénzügyi szokások hosszú távon nagyon komoly megtakarításokat eredményezhetnek. A pénzügyi stabilitás elérése és fenntartása érdekében a tudatosság és a tervezés a legfontosabb. Ebben rengeeget segíthet a következő fideó is, ami segít még tudatosabbá tenni:

Forrás: Bien.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás