promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bődületes árzuhanás Magyarországon a használt autók piacán, a szakértők szerint mégis érdemes tovább várni
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Akár félmillió forinttal is olcsóbb most egy használt autó, mint egy éve, és ez még nem a vége.

Az átlagos használt autók ára az elmúlt évben jelentősen csökkent, körülbelül félmillió forinttal, mivel a fizetések vásárlóértékének csökkenése miatt a kereslet is visszaesett.

Az RTL Híradója szerint ez a trend folytatódhat a jövőben is. Jelenleg egy átlagos, 5 éves használt autó ára 4 millió forint, ami 500 ezer forinttal alacsonyabb, mint egy, másfél évvel ezelőtt. A piaci folyamatokra jelentős hatással van az is, hogy az új autók esetében jelentős, több millió forintos kedvezmények érhetők el. Ennek eredményeként kevesen hajlandók használt autót vásárolni, amikor gyakorlatilag ugyanannyiért új autót kaphatnak.

Az új autók piaca tulajdonképpen 2020 óta folyamatos lejtmenetben van, és most érkeztek el arra a pontra, hogy inkább jelentős akciókkal próbálják rávenni a vevőket az új autó vásárlásra. Ennek az oka elsősorban a szomszédban dúló háború volt, mivel a félvezetők mellett számos más alkatrész is hiánycikk lett, amit Ukrajnában gyártottak. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy egész Európában az autóhiány volt a jellemző, ami nem csak az autók árát emelte meg, hanem az átlagéletkort is.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a használt autós piac rekordot rekordra halmoz, hiszen sokan a kínálat szűkülése és a hosszú várólisták miatt fordultak a használt autók felé, de ez a keresletnövekedés árakat is jelentősen megnövelte.

Most valószínűleg valamiféle visszarendeződést látunk, hiszen a chiphiány átmenetinek minősült, és most már ismét visszaállt a régi rend az új modellek rendelésekor, nem kell rájuk több hónapot, vagy akár egy évet várni. Ez a tendencia pedig várhatóan csak folytatódni fog.

Jelenleg azt láthatjuk, hogy a kereslet csökkent, de használt autóból rengeteg van a piacon, és ez lejjebb viszi az árakat.

A szakértők szerint most sem jár rosszul az, aki használt autót vásárol, de az árak további csökkenését lehet várni, így aztán jó alaposan át kell gondolnunk, hogy mikor szánjuk rá magunkat az autó vásárlásra. Nagy eltérések mutatkozhatnak természetesen a különböző kategóriájú autók között is, a villanyautók például kiemelkednek ezek közül, ma még kedvezőbben juthatunk hozzá ezekhez az autókhoz a használt autók piacán. Az elmúlt években az autók átlagéletkora is jelentősen megnőtt, ez most várhatóan ismét lefelé fog tendálni.

A tavalyi év folyamán egyébként a legnépszerűbb használt autók ára átlagosan 10%-et nőtt.  Közéjük tartozik a Ford Focus (2,4 millió Ft, +18%), a Suzuki Swift (1,1 millió Ft, +10,2%), a VW Golf (2,95 millió Ft, +13,7%), az Opel Astra: (1,6 millió Ft, +6,9 százalék), a Kia Cee’d (3,88 millió Ft, +12,2 százalék) és a Škoda Octavia: 3,9 millió Ft (+12,4 százalék)

Forrás: RTL, autonavigator.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás