promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vérlázítóan drága ez a hungarikum, a románoknál és a németeknél is közel fele annyiba kerül mint nálunk
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha sokalljuk az árát, és közel lakunk a román határhoz, elég átugrani, hogy közel 40%-al olcsóbban szerezzük be, de Németországban is sokkal olcsóbban juthatunk hozzá.​

Az utóbbi időben, főleg mikor rendkívül megdrágultak az általános élelmiszerek, és megugrott az infláció, egyre több szó esik arról, hogy a határos országokban mi mennyibe kerül. Mindig akadnak érdekes felfedezések, Ausztriában például gyakran jobban megéri tankolni, mint Magyarországon, ezért aztán a határhoz közel élők ilyenkor gyakran ugranak át a szomszédba. Nem mindig, de azért előfordul, mint ahogy ennek az ellenkezője is: az ársapka idejében az osztrák szomszédok vették rossz néven, hogy csak magyar rendszámmal lehetett igénybe venni az ársapkás árat. Ez persze már a múlt.

Most azonban a közösségi médiában vírusszerűen kezdett el terjedni egy videó, ami azt taglalja, hogy a Pick téliszalámi 380g-os kiszerelése olcsóbb külföldön, mint itthon. Ennek a pontos okát nem tudjuk, valószínűleg nagyban közrejátszik benne például az áfa értéke (ami az egész Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb, 27%-os), vagy a piac mérete, de még ezek sem indokolják azt az óriási különbséget, amit a téliszalámi árában megfigyelhettünk. A pontos okokra cikkünk végén még visszatérünk.

Ha ugyanis átugrunk a határ túloldalára, akkor Romániában 30,49 lejért juthatunk hozzá a hungarikumnak számító téliszalámiért. Ez magyar forintra átváltva nagyjából 2350 forintnak felel meg, ami több mint 40%-al olcsóbb, mintha ugyanezt a terméket, ugyanebben a kiszerelésben Magyarországon vásárolnánk meg. Itthon ugyanis a Pick téliszalámi 11 forint híján 4000 forintba kerül, tehát 3989 forintba - legalábbis a videóban látható árak alapján, hiszen a termék árában még az országhatárokon belül is lehetnek különbségek.

Ez azt jelenti, hogy ha átmegyünk Romániába beszerezni a Pick téliszalámit, akkor majdnem 1700 forinttal olcsóbban jutunk hozzá, ami sokak szerint egészen felháborító különbözet.

Ez a hungarikum azonban nem csak Romániában olcsóbb, hanem például a jóval nagyobb piacot jelentő Németországban is. Hiába a sok szállítási költség, még úgyis majdnem fele annyiba kerül a németeknél, mint nálunk:

Az egyik kommentelő a következőképpen magyarázta az elképesztő árkülönbözetet:

"Egy termék árába nem csak maga a termék számít bele, hanem a brand értéke is. Ezért drága az iPhone és a Samsung, holott a hardver és a szoftver előállítási költsége sokkal kisebb ennél. A Pick brand Magyarországon erős, értéket képvisel, ergo drága. Németországban nem. Ráadásul ha most akar betörni a piacra (nem tudom), akkor simán lehet még olcsóbb, vagy esetleg valamilyen keresztpromóción keresztül az áruház is olcsóbban adhatja (tényleg elhisszük, hogy 90 forint a lengyel tartós tej literje?)."

Ezzel kapcsolatban korábban a Pick Szeged is megszólalt, azzal magyarázták a nagy különbséget, hogy a Pick márkanév alatt sokféle szalámi megtalálható, és könnyen eshetünk abba a hibába, hogy két különféle típusú termék árát hasonlítják össze. Magyarországon is vannak olcsóbb Pick szalámik és drágábbak az összetételtől, az érlelési időtől, és a hústartalomtól függően. Másrészt Németországban nem ritka, hogy beszerzési ár alatt értékesítenek termékeket, hogy ezzel is becsalogassák a vevőket a boltokba, ez viszont Magyarországon jogszabály által tiltott. A Picknek mindenesetre nincs hatása arra, hogy a kereskedelmi partnerei milyen árrést alkalmaznak az áruinál.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás