promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyar határtól alig fél órára található hazánk legjobb főztje, máig őrzi az 56-os emigránsok szellemét ez az aprócska étterem
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Évtizedek óta imádják a legendás magyar éttermet, nem csak a magyaroknak, hanem a turistáknak és a helyieknek is kedvelt találkozó helye.​

Az Ilona Stüberl Bécs belvárosában található, egy kicsi, maximum harminc vendéget befogadó étterem, amit sokan "magyar gyöngyszemnek" neveznek. Az étterem története egészen 1957-ig nyúlik vissza, amikor Somlai Ilona és Mihály Bécs első kerületében megalapította az éttermet. Az Ilona Stüberl az 1956-os magyar menekülteknek szolgált otthont és összetartást, és azóta is hűen követi a hagyományos "Ilona-vonalat".

Az étterem étlapja évtizedek óta alig változott. A népszerűségét mutatja, hogy az Ilona Süberl ajtajában még mindig sorok kígyóznak.

Az Ilona Stüberl a magyar konyha hamisítatlan ételeit kínálja immáron 36 éve. Az éttermet 1987-ben Fodor Mária, Somlai Mihály nevelt lánya vette át, és azóta is az ő irányítása alatt működik, ő a Pénzcentrumnak adott interjújában mesélt a kezdetekről:

"Miska bácsi szülei már korábban is Bécsben éltek, és az én mostohaapám és a soproni születésű Ilona hozzájuk mentek ki. Az 1956-os forradalom után kitalálták, hogy nyitnak egy helyet az ide menekült magyaroknak, mert akkoriban nem volt magyar étterem az osztrák fővárosban. Szerettek volna olcsó ételeket adni a magyaroknak, ami erősíti az összetartozás érzését is."

Az étterem névadója 1967-ben hunyt el, ezért Miska bácsi feleségül vette Mária édesanyját. Az éttermet túl sok emlék kötötte Ilonához, ezért ideiglenesen bérbe adták. Mihály a Bécs és Passau között közlekedő dunai hajón dolgozott, ahol a vendéglátó egységeket vezette. Mária csak 1978-ban költözött Bécsbe, és minden nyáron a mostohaapjával dolgozott, így szerette meg a vendéglátás és a főzés világát.

Az 80-as évek elején Miska bácsi nyugdíjba ment, és Máriát egyre jobban foglalkoztatta az újranyitás gondolata. A mostohaapa beleegyezett, de két feltételt szabott. Mária korábban egy budapesti gimnáziumba járt, de nem fejezte be, ezért az első kikötése az volt, hogy utólag le kell tennie az érettségit. A második feltétel pedig a vendéglátóipari koncesszió vizsga letétele volt. Mária elkötelezett volt az étterem mellett, így gyorsan teljesítette mindkét feltételt.

Miska bácsi 1986 karácsonyakor felmondott a bérlőknek, és átadta a kulcsokat Máriának.

Az Ilona Stüberl kis mérete ellenére népszerű és forgalmas hely. A hangulatos étteremben egyszerre harminc vendéget tudnak fogadni, és a város szívében található, így gyakran hosszú sorok alakulnak ki az étterem előtt. Az étlap tíz nyelven elérhető, és az ételek hűen tükrözik a magyar konyha ízeit. 

Az étterem kezdetben nehézségekkel küzdött, de a folyamatos felújítás és a minőség megtartása révén sikerült virágozóvá tenni. Az étlapban szereplő ételek között népszerűek a marhapörkölt tarhonyával, a töltött káposzta sült kolbásszal, valamint az újházi tyúkhúsleves. Az étterem napi menüje is hűen követi a hagyományokat.

Az Ilona Stüberl nemcsak a magyar közösség, hanem a helyi lakosok és a turisták körében is rendkívül népszerű.

Az étterem sikere abban rejlik, hogy hűen követik a hagyományokat, és az eredeti magyar ízeket kínálják. Az étterem számos díjat is nyert, köztük a "Gulaschtest" első díját és az első kerület kedvenc vendéglősének választását.

A koronavírus-járvány az Ilonát sem kímélte, de végül túlélték a nehéz hónapokat, három évvel ezelőtt egy jelentős felújítást is elvégeztek, kihasználva az időszakot. Ha még jobban érdekel ennek a különleges magyar kuriózumnak a története, nézd meg ezt a Máriával készült beszélgetést:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás