promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Havi 80 ezer forintos extra juttatás jár ezeknek a szülőknek, de ezzel alig van tisztában valaki, és még kevesebb az olyan szülő aki bevállalja
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hiába beszélünk róla nagyon sokat mostanában, a legtöbben nem tudják, hogy miről is van szó pontosan.

Az állami gondoskodásban élő gyermekek helyzete Magyarországon komoly kihívások elé állítja a társadalmat és a döntéshozókat, és az utóbbi hetekben a kegyelmi ügy és a tüntetések kapcsán különösen sok ember kapta fel a fejét a helyzetre. De mit is jelent ez pontosan az anyagiak terén? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Magyarországon minden 12 év alatti gyermeket nevelőszülőknél kellene elhelyezni, ez a cél azonban jelenleg nem valósul meg: a 23 ezer gyermekből mindössze 7 ezer él nevelőszülőknél.

Ez a szám kiemelkedően magasnak számít az Európai Unióban, és súlyosan jelzi a gyermekekkel foglalkozó rendszer hiányosságait és problémáit.

Az Eurochild riportja rámutatott arra, hogy ez az összes hazai gyermek 1,2 százalékát jelenti, ami 27-ből 6 EU-s országban magasabb aránynak számít. Ez azt mutatja, hogy Magyarországon még mindig jelentős problémák vannak a gyermekvédelemben és az ellátórendszerben.

Az egyik legnagyobb kihívás a nevelőszülők hiánya.

Jelenleg csak 5400 aktív nevelőszülő van az országban, ami jóval kevesebb, mint ahány gyermeknek szüksége lenne családi környezetre.

Egy nevelőszülő legfeljebb 5 gyereket fogadhat be, de ha saját kiskorú gyermeke van, akkor maximum 6 gyermeket nevelhet. Ha a befogadott gyermeknek van testvére, aki szintén a nevelőszülőhöz kerül, akkor az 5 fős korlátot átléphetik.

Az SOS Gyermekfalvak ennél szigorúbb szabályokat alkalmaznak, és ideálisnak tartják, ha egy nevelőszülő 1-3 gyermekről gondoskodik.

Úgy vélik, hogy a traumatizált gyerekeknek fokozott figyelemre és törődésre van szükségük, és egy kisebb gyereklétszámú családban ez hatékonyabban megvalósul, valamint kevesebb teher jut a nevelőszülőre. Erről még többet ebben a pdcast beszélgetésben hallhatunk Gál Beatrixtól, a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat igazgatójától és Hanga Brigitta nevelőszülőtől.

A nevelőszülők hiánya azt eredményezi, hogy sok gyermeknek nem sikerül családi környezetben felnőnie, és nagy intézményekben vagy otthonokban élnek, ami nem mindig biztosítja számukra a megfelelő körülményeket és támogatást.

Azonban a nevelőszülővé válás sem egyszerű, és számos akadályba ütközhetnek azok, akik ezt a döntést fontolgatják.

Sokan nem tudják, hogy a nevelőszülői jogviszony valójában foglalkoztatási jogviszonynak minősül, így a nevelőszülők jogosultak társadalombiztosítási ellátásokra, és figyelembe veszik ezeket az éveket a nyugdíjszámításnál.

A nevelőszülők alapdíja havi 80 040 forint, és gyermekenként további 53 360 forint kiegészítő díjat kapnak. Emellett ellátmányt is kapnak az egyes gyermekek után, melynek összege 53 500 forint, különleges szükségletű gyermek esetén pedig 62 400 forint.

2020. január 1-jétől a nevelőszülőknél elhelyezett 2 év alatti gyermek után GYED-et vehetnek igénybe. Az SOS Gyermekfalvakban a nevelőszülők egyedülálló módon 13. havi fizetést kapnak, valamint egy kiépített belső elismerési rendszerrel további lehetséges juttatásokban részesülnek.

Kiből válhat nevelőszülő?

A nevelőszülővé váláshoz magas szintű elfogadó, rugalmas és stabil személyiség szükséges, valamint kiemelkedő érzelmi érettség. Csak a 24. életévüket betöltött személyek lehetnek nevelőszülők, és a gondozott gyermeknél legalább 18 évvel, legfeljebb 50 évvel lehetnek idősebbek. Az ingatlan legalább 6 négyzetméteres szobával kell rendelkezzen, és a nevelőszülőnek tiszta büntetlen előélettel kell rendelkeznie.

Emellett el kell végezniük egy 60 órás nevelőszülői tanfolyamot.

A nevelőszülővé jelentkezőknek általában csak 2-3 százaléka felel meg ezeknek a feltételeknek. Az alacsony arány részben annak köszönhető, hogy a jelentkezőknek szigorú szakmai szűrésen kell átesniük, és az első beszélgetés során kiderül, ha valaki nem alkalmas a feladatra.

A leggyakoribb okok közé tartozik az ingatlan méretének hiánya, valamint az információhiány, amikor az emberek összekeverik a nevelőszülőséget az örökbefogadással.

Forrás: Pénzcentrum.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás