promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Dolgozni indult a vasútépítő brigád, nemzetközi szenzáció lett belőle

Dolgozni indult a vasútépítő brigád, nemzetközi szenzáció lett belőle

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A véletlen felfedezésnek csodájára jár a szakma. 

Egy véletlen felfedezés: 5000 éves, kövekkel burkolt pince egy dán szigeten

Egy vasúti építkezés során a dániai Falster szigetén egy vasútépítő brigád egy rendkívüli felfedezésre bukkant: egy 5000 éves, kövekkel burkolt pincére. Ez az apró, de történelmileg jelentős lelet új megvilágításba helyezi az újkőkori (neolitikum) emberek építési technológiáit és társadalmi fejlődését.

A Nygårdsvej 3 nevű régészeti helyszínen feltárt pince mindössze 6,5 x 5 láb méretű (kb. 2 x 1,5 méter), és alig több mint egy méterrel a földfelszín alatt helyezkedik el. A kutatók szerint a középső neolitikum idejéből származik, ami nagyjából 5000 évvel ezelőttre tehető. Ez a lelet alapjaiban változtatja meg azt, amit eddig az újkőkori építési technológiákról és társadalmi szerveződésről hittünk. Úgy tűnik, hogy az akkori emberek sokkal fejlettebbek voltak, mint azt korábban feltételeztük.

A neolitikum és az építési technológia

A középső neolitikum a történelem egy olyan szakasza, amelyben az emberek már elkezdtek stabil, állandó településeket létrehozni. A most feltárt pince – apró kavicsokból készített burkolattal – azt mutatja, hogy ezek az emberek már tisztában voltak az összetett építési módszerekkel és az élelmiszer tárolásának hosszú távú megoldásaival. A kavicsokkal burkolt padló lehetőséget biztosított arra, hogy a helyiség száraz maradjon, ezáltal az ott tárolt élelmiszer hosszabb ideig megőrizze frissességét.

A kutatás eredményeit közzétevő tanulmány szerint a lelet nemcsak az építkezés technikai fejlettségét mutatja, hanem arra is utal, hogy az újkőkori emberek előre gondolkodtak, terveztek, és rendelkeztek azzal a tudással, hogy élelmiszert tároljanak a szűkösebb időkre.

Egy felfedezés, ami újragondoltatja a múltat

A leletet egy vasúti bővítési munkálatok során találták, amikor az építők a Nygårdsvej 3 helyszínén dolgoztak. Ahogy a munkások mélyebbre ástak, különös kőzetalakzatokra lettek figyelmesek, ami végül egy kővel burkolt pince felfedezéséhez vezetett. A régészek hamar megállapították, hogy a lelet az emberi kéz munkája, és valószínűleg egy ház építési fázisához kapcsolódik.

A pince körül két különböző építési fázist is azonosítottak, amelyek a tölcséresedényes kultúrához (Funnel Beaker Culture) köthetők, egy olyan népcsoporthoz, amely a neolitikum kezdetén virágzott. A lelet arra utal, hogy ezek az emberek már ebben az időszakban is bonyolultabb lakóépületeket építettek, és társadalmuk szervezettsége is fejlettebb volt, mint korábban hitték.

Egy erődítmény nyomai?

Az ásatások során a régészek nemcsak a pincét találták meg, hanem különféle gödröket és oszlophelyeket is. Ezek a nyomok arra utalhatnak, hogy egy komplex, talán erődített terület részei lehettek. Egyes leletek alapján úgy vélik, hogy akár hét párhuzamos kerítés is létezhetett ezen a helyszínen, ami egy fejlett védekező rendszerre utalhat.

Bár a kutatók egyelőre nem tudják biztosan megállapítani, hogy a helyszín erődítéshez tartozott-e, az biztos, hogy a pince központi szerepet játszott a település életében. Lehetséges, hogy ez a terület találkozóhelyként szolgált, ahol az emberek árukat cserélhettek, szövetségeket köthettek és társadalmi kapcsolatokat építhettek.

Műtárgyak és a társadalom fejlődése

A pince környékén gazdag leletanyag került elő, köztük kőeszközök és kerámiadarabok, amelyek tovább erősítik a terület fontosságát. A leletek radiokarbonos kormeghatározása megerősítette, hogy a helyszín a középső neolitikumból származik, nagyjából Kr.e. 3500 és 3000 közötti időszakból.

A kutatók szerint a kövekkel burkolt pince nemcsak az építkezés technikai fejlettségére utal, hanem arra is, hogy ezek az emberek hosszú távra terveztek, és rendelkeztek a tartós élelmiszer-tárolás tudományával. Ez a felfedezés átalakítja azt a képet, amit eddig a kőkori társadalmakról alkottunk. A települések valószínűleg kulcsfontosságú találkozási pontokként szolgáltak a környék lakói és távoli utazók számára is.

A Nygårdsvej 3 lelőhely további kutatásai talán segítenek majd jobban megérteni, hogyan élt és szerveződött az újkőkori társadalom ezen a területen. Lehet, hogy a mostani lelet egy nagyobb, összetettebb települési hálózat részét képezte, de az is elképzelhető, hogy újra kell gondolnunk eddigi feltételezéseinket erről a korszakról.

A felfedezés jelentősége

A munkások által felfedezett 5000 éves pince egy különleges bepillantást nyújt a neolitikum technológiai és társadalmi fejlődésébe. Az eddig primitívnek tartott középső neolitikumban élő emberek kifinomult építési és tárolási módszereket alkalmaztak, ami arra utal, hogy a korszak társadalmai fejlettebbek és összetettebbek voltak, mint ahogy azt korábban gondoltuk. A felfedezés újraírhatja a történelem ezen szakaszáról alkotott képünket, és arra ösztönzi a kutatókat, hogy tovább vizsgálják a kőkori emberek életét és társadalmi szerveződését.

forrás: Popular Mechanics